Datum izbora još se ne zna, ali je politička scena sve življa

Ponovni prosvjed centra i ljevice najavljen je za 23. ožujka, no nije se svih 11 stranaka izjasnilo hoće li sudjelovati, a neki kažu da se ne osjećaju pozvanima. Iako datum izbora i dalje nije poznat, dogovori o koalicijskim suradnjama sve su intenzivniji.

Jedanaest lijevo-liberalnih stranaka koje su organizirale prosvjed prije dva tjedna, čini se, u novi neće ići u punom sastavu.

– Ne znam oko čega prosvjeduju, što prosvjeduju, zašto. Jel’ to predizbroni skup? Tko se sastaje i zašto? Prije 10 dana smo imali prosvjedni skup. Imali smo ciljeve. Znalo se zašto tamo dolazimo, a ovo stvarno ne znam, rekao je Davorko Vidović, predsjednik stranke Socijaldemokrati.

Kažu da ovaj put nisu dobili poziv, no organizator odgovara. Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, tako je kazao da su pozvani.

– Jučer sam vam rekao da su pozvani svi koji su organizirali prosvjed 17. veljače. Vrata su svima otvorena i treba odlučiti na svojim stranačkim tijelima žele li sudjelovati ili ne, kazao je Grbin.

– Kako nisu pozvani mi nije jasno, ako smo jasno jučer rekli nekoliko puta da svi koji su bili organizatori prvog prosvjeda su pozvani i u organizaciju ovoga. Da li je njih SDP direktno zvao ili ne, to ja ne mogu odgovoriti, izjavila je Sandra Benčić iz Kluba zastupnika Možemo!.

Fokus i Reformisti još nisu odlučili hoće li im se pridružiti. Ali su zato jasno poručili da su otvoreni za koaliranje sa SDP-om na izborima.

– Mi smo već kao koalicija, od kada smo se osnovali, govorili da je okupljanje potrebno. Kakvi će biti ishodi pregovora ovisi o tome kako će pregovori teći, rekao je Davor Nađi iz Kluba zastupnika Fokusa i Reformista.

Desne oporbene stranke na sve to gledaju kao na predizborni skup.

– Da se tu htjelo formirati neki čvrsti blok, poslati poruku vezano za izbor glavnog državnog odvjetnika, ili bilo koju drugu temu, raspuštanja Sabora, onda se tu trebalo ići široko, a ne uskogrudno, izjavio je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

– Oni imaju pravo na svoje predizborne aktivnosti. Izabrali su da je njihova predizborna aktivnost ovaj tip skupa i to je njihovo pravo, izjavila je Marija Selak Raspudić iz Kluba zastupnika Mosta.

Pripreme su u punom jeku, a datuma izbora još nema. Pojavila su se nagađanja da se nakon 22. ožujka saborski zastupnici ne vraćaju u klupe, no ministar Anušić kaže to još nije potvrđeno.

– Na vrijeme ćemo svi saznati – i stranke i javnost i mediji da se možemo pripremiti i vi da se možete pripremiti i stranke da se mogu pripremiti i da ljudi mogu odlučiti za koga će glasati. Sve će biti na vrijeme, bez brige budite, poručio je Ivan Anušić, ministar obrane.

Ono što se zna jest da bi prema ustavnom roku izbori trebali biti održani do sredine rujna., stoji u objavi na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.