Kineski ministar vanjskih poslova izražava nadu u “zelena svjetla na svakom prijelazu” za veze Kine i EU

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u četvrtak je izrazio nadu da će odnosi Kine i EU napredovati glatko sa zelenim svjetlima na svakom prijelazu.

Označavanje Kine kao “partnera, konkurenta i sustavnog suparnika” od strane EU-a u isto vrijeme nije ni u skladu sa stvarnošću niti održivo, rekao je na konferenciji za novinare, dodajući da je to samo odvratilo pažnju i stvorilo prepreke za odnose Kine i EU .

Kina i EU nemaju temeljne sukobe interesa ili geopolitičke strateške proturječnosti, a zajednički interesi dviju strana daleko nadmašuju razlike, rekao je.

“Dvije strane treba s pravom okarakterizirati kao partnere. Suradnja bi trebala biti odlučujuća značajka odnosa, autonomija njegova ključna vrijednost, a win-win njegova budućnost”, rekao je.

Snažna EU je u dugoročnim interesima Kine. Snažna Kina također je u temeljnom interesu EU, rekao je ministar vanjskih poslova.

1 KOMENTAR

  1. Analizirajući nedavne zaključke Europskog vijeća o Kini mogu se osvrnuti na trenutačne odnose i kazati kako je Vijeće ponovno potvrdilo višedimenzionalan pristup politike EU-a prema Kini, u skladu s kojim je Kina istodobno partner, konkurent i sustavni suparnik. Bez obzira na različite političke i gospodarske sustave, Europska unija i Kina imaju zajednički interes nastaviti održavati konstruktivne i stabilne odnose koji se temelje na poštovanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, uravnoteženom angažmanu i reciprocitetu. Europska unija nastavit će surađivati s Kinom na prevladavanju globalnih izazova i potiče je na ambicioznije djelovanje u pogledu klimatskih promjena i bioraznolikosti, zdravstvene pripravnosti i pripravnosti na pandemije, sigurnosti opskrbe hranom, smanjenja rizika od katastrofa, otpisa duga i humanitarne pomoći. EU i Kina i dalje su važni trgovinski i gospodarski partneri. Europska unija nastoji osigurati jednake uvjete kako bi njihov trgovinski i gospodarski odnos bio uravnotežen, recipročan i obostrano koristan. U skladu s programom iz Versaillesa, Europska unija nastavit će smanjivati ključne ovisnosti i ranjivosti, među ostalim u svojim lancima opskrbe, te će, kada je to potrebno i primjereno, raditi na smanjenju rizika i diversifikaciji. Europska unija ne namjerava se distancirati niti izolirati. Kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a Kina ima posebnu odgovornost poštovanja međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava. Europsko vijeće pozvalo je Kinu da izvrši pritisak na Rusija da prekine svoj agresivni rat i odmah, potpuno i bezuvjetno povuče svoje snage iz Ukrajine. Istočnokinesko more i Južnokinesko more od strateške su važnosti za regionalno i globalno blagostanje i sigurnost. Europska unija zabrinuta je zbog porasta napetosti u Tajvanskom tjesnacu. Europsko vijeće protivi se svim jednostranim pokušajima da se primjenom sile ili prisile promijeni status quo. Ono ponovno potvrđuje dosljednu politiku EU-a o „jedinstvenoj Kini”. Europska unija snažno se zalaže za promicanje poštovanja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Europsko vijeće pozdravlja nastavak dijaloga o ljudskim pravima s Kinom. Pozdrav iz Zagreba.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.