Kineski ministar vanjskih poslova poziva SAD na poštovanje obveza o bilateralnim vezama

Sjedinjene Države trebale bi zauzeti objektivan i racionalan pogled na razvoj Kine i uskladiti svoje riječi s djelima kako bi se poštovale obveze u odnosima Kine i SAD-a, rekao je u četvrtak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji na marginama godišnjeg zakonodavnog zasjedanja zemlje, Wang je rekao da kinesko-američki odnosi utječu na dobrobit ljudi obiju zemalja i budućnost čovječanstva i svijeta.

Pogrešna percepcija američke strane o Kini i dalje postoji, a obveze koje je preuzela nisu doista ispunjene, rekao je Wang, dodajući da se taktika koju koristi američka strana za suzbijanje Kine stalno mijenja, a popis unilateralnih sankcija nastavlja se produljivati, a njezine neutemeljene optužbe protiv Kine dosegle su nesagledivu razinu.

“Ako Sjedinjene Države govore jedno, a rade drugo, gdje je njihov kredibilitet kao velike zemlje? Ako se unervoze kad god čuju riječ “Kina”, gdje je njihovo samopouzdanje kao velike zemlje? Ako samo žele napredovati ali uskraćuje drugim zemljama legitiman razvoj, gdje je međunarodna pravednost? Ako ustrajno monopolizira visoki dio lanca vrijednosti i drži Kinu na niskom kraju, gdje je poštenje u konkurenciji?”, rekao je Wang.

Kina je uvijek voljna jačati dijalog i komunikaciju sa Sjedinjenim Državama i vjeruje da dvije strane sigurno mogu pronaći pravi način da se dvije različite velike zemlje slažu u ovom svijetu, dodao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.