Kina, 2024

Foto: VCG

Vidjeli smo u zapadnim medijima kako sada izgleda kinesko gospodarstvo, ali to nije pravo kinesko gospodarstvo. Za one koji žive u sjevernim zemljama, Kina je u velikoj krizi. No, ono što smo vidjeli vlastitim očima jest da je stopa gospodarskog rasta u Kini iznosila 5,2 posto, SAD-u 2,5 posto, Japanu 1,9 posto, Francuskoj 0,9 posto te Njemačkoj i Velikoj Britaniji minus 0,1 posto. Na području produktivnosti rada Kina je u 2023. ostvarila rast od 4,8%, dok su SAD 0,7% i Njemačka 0,3%.

Uz rast i razvoj nove tehnologije, obrazovanja i umjetne inteligencije, Kina je postojano ostvarivala gospodarski rast. Sve je to postalo osnova “nove kvalitetne proizvodne snage” koju je predsjednik Xi predstavio na dva ovogodišnja zasjedanja. Obuhvaća gospodarski razvoj temeljen na novim tehnologijama u svim područjima društvenog djelovanja.

Zapad uvijek propušta spomenuti prednosti Kine u postizanju ciljeva rasta i zapošljavanja: prvo, Kina ima veliku javnu proizvodnju i financijsku bazu usredotočenu na 96 velikih grupa poduzeća u državnom vlasništvu i 144 javne financijske institucije za promicanje razvoja; drugo, na temelju raširene upotrebe razornih tehnoloških inovacija kao što su veliki podaci, umjetna inteligencija i 5G, Kina je krenula s novim i neizbježnim oblikom gospodarskog planiranja.

Stoga vrijedi vjerovati da kinesko gospodarstvo može održati rast koji odgovara razvojnim potrebama vlastite zemlje, pa i svijeta. U 2024. također ćemo vidjeti da će razvojni zamah temeljen na takozvanoj „proizvodnosti nove kvalitete“ nastaviti jačati i konsolidirati se.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.