30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku

Tradicionalni je sajam koji se drugu godinu zaredom održava u Gospodarskom centru u Osijeku okupio 250 izlagača iz 12 hrvatskih županija te iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Glavne su mu teme poljoprivreda i gospodarstvo.

30. Proljetni i 24. Obrtnički sajam u Osijeku otvorio je premijer Andrej Plenković  koji je najavio Vlada zbog postignutih gospodarskih rezultata nakon izbora planira pokrenuti redefiniranje ciljeva iz nacionalne razvojne strategije. Podsjetio je kako je gospodarski rast Hrvatske prošle godine dosegnuo 2,8 posto te ocijenio kako je to “zasigurno puno kada vidimo u kakvim je globalnim i gospodarskim okolnostima bio prosječan prošlogodišnji rast na razini EU-a, a on je bio 0,5 posto. Ta nam je činjenica dala optimizam, jer smo takvim rastom , u smislu rasta nominalnog BDP-a na kraju 2023., došli na 75,9 milijardi eura, što znači rast od 29 milijardi eura u proteklih osam godina”.

Istaknuo je i rast BDP-a po stanovniku sa 11,5 tisuća na 20 tisuća eura, čime je, kako je rekao, ostvaren cilj dosezanja rasta Hrvatske u odnosu na prosjek EU-a od 75 posto.  Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan rekao je kako su unatoč sveprisutnoj digitalizaciji sajmovi prilika za izravnu komunikaciju poduzetnika s kupcima, investitorima i partnerima što daje dodanu vrijednost, posebice kada je riječ o malom i srednjem poduzetništvu, koje je prema njegovim riječima pokretač gospodarstva. Istaknuo je kako je od 2016. godine broj obrta u Hrvatskoj narastao za 40 tisuća, a samo u Osječko-baranjskoj županiji 2550 te najavio kako će vlada, uz dosad poduzete mjere, nastaviti s administrativnim rasterećenjima, pa se u tom segmentu do kraja iduće godine planira iznos od minimalno 265 milijuna eura.

Ove se dvije sajamske priredbe održavaju do nedjelje. Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a ulaz i parkiranje za sve su posjetitelje besplatni., objavio je Radio Osijek.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.