Predstavljanje stripa “Lavanderman: zatvorske priče”

Udruga „Kad-tad“ i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, u srijedu, 20. ožujka 2024., s početkom u 18.00 sati, organiziraju predstavljanje stripa ” Lavanderman: zatvorske priče, autora Vinka Barića, Tonija Favera i Ivane Gamulin. O stripu će, u prostoru American Cornera, govoriti autori Vinko Barić i Toni Faver te redatelj filma „Lavanderman – istina ili mit?“ Zvonimir Rumboldt.

Lavanderman, alias Boris Bunčuga, autentični je i prvi hrvatski superheroj. Ishodište njegovih moći je u lavandi,  jer se davne 1984. godine izložio njenim parama u jednoj tvornici lavande. Od tada je dobio supermoći, no snašlo ga je i prokletstvo da ne može napustiti svoj otok Hvar. Lavandermanov lik i djelo pratili su brojni stripovi i izložbe, a 2009. godine snimljen je i film.

Zatvorske priče kraj su Lavandermanova puta i najopsežnije Lavanderman izdanje –  u njemu su okupljene sve epizode koje je Vinko Barić po scenariju Tonija Favera crtao još od trećeg broja, većinom ponovno nacrtane. Ukupno ih je devet, a uključene su i dvije potpuno nove, ulazna i izlazna, kako bi se dobila zaokružena cjelina. U Zatvorske priče uključeni su i ilustrirani kulinarski recepti Ivane Gamulin, za svaku epizodu po jedan oko kojega se i vrti radnja.

Budući da je Lavanderman otočki čovik od krvi i mesa, red je da se skrene pažnju i na njegova omiljena, dakako bodulska, jela koja se uvijek moraju spremati (sparićavati) po domaću. Ovaj osebujni spoj stripa s avanturama ništa manje osebujnog glavnog junaka podsjeća na sličan gastro-stripovni vodič koji je na temu venecijanske gastronomije domislio i nacrtao veliki Hugo Pratt. Pa kad može u iću i piću guštati Corto Maltese, zašto to ne bi mogao i Lavanderman.

Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona:

Posudbeni odjel za odrasle GISKO 031/211-233

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.