Kina pozvala na međunarodne napore za promicanje nuklearnog razoružanja i neširenja nuklearnog oružja

Foto: VCG

Kineski izaslanik pozvao je u ponedjeljak na zajedničke napore međunarodne zajednice u promicanju nuklearnog razoružanja i neširenja nuklearnog oružja.

Potpuna zabrana i temeljito uništenje nuklearnog oružja i konačna uspostava svijeta bez nuklearnog oružja zajednička su težnja međunarodne zajednice, rekao je Zhang Jun, stalni predstavnik Kine u Ujedinjenim narodima.

Sve zemlje trebaju udružiti snage u prakticiranju istinskog multilateralizma, pridržavati se koncepta zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive sigurnosti, odlučno odbaciti hladnoratovski mentalitet i blokovske konfrontacije, kontinuirano jačati autoritet i učinkovitost Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja te zajednički promicati nuklearno razoružanje i neširenje nuklearnog oružja, rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti.

Države koje posjeduju nuklearno oružje trebale bi istražiti izvedive mjere za smanjenje strateških rizika, ispregovarati i zaključiti sporazum o zabrani prve uporabe nuklearnog oružja jedna protiv druge i pružiti pravno obvezujuća negativna sigurnosna jamstva državama koje nemaju nuklearno oružje, rekao je Zhang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.