Pojedinci iz zapadnog svijeta ne mogu primjedbama i kritikama ometati napredovanje Hong Konga „s odbačenim teretom“

Foto: VCG

19. ožujka na Vijeću zakonodavstva Posebne upravne regije Hong Konga je jednoglasno usvojen „Propis za zaštitu državne sigurnosti“, čime je dovršen zakonodavni proces za 23. članak Osnovnog zakona Hong Konga. A, ništa od toga nije bilo neočekivano, Europsko vijeće, britanski ministar za diplomaciju i razvoj David Cameron kao i drugi pojedinci zapadnog svijeta su opet izazvali probleme, napadajući na Propis i navodeći da je Hongkonški Propis za zaštitu državne sigurnosti „intenzivirao ugrožavanje slobode“, zbog čega su podnijeli tzv. „skepsu“ na poslovni ambijent Hong Konga.
Zašto je potrebno zakonodavstvo o državnoj sigurnosti? Što ovo znači za Hong Kong? Ispred činjenica, zlonamjerno blaćenje i napadi skroz su neutemeljeni. Pojedinci iz zapadnog svijeta upravo obavljaju svoje redovite „političke predstave“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Pojedinci iz zapadnog svijeta stalno spominju tzv. „prava“ i „slobodu“, a javnost se pita, odakle su ti „prava“ i „slobode“ ako ljudi ne uživaju u osnovnoj sigurnosti? Pogledamo li međunarodna pravila, u svijetu skoro sve zemlje uvažavaju sigurnosno zakonodavstvo, a u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Kanadi, Australiji i drugim zapadnim zemljama su usvojeni strogi zakoni o državnoj sigurnosti. Štoviše, u SAD-u je 21, a u Velikoj Britaniji 14 takvih zakona. A zašto su, kad je riječ o kineskoj Posebnoj upravnoj regiji Hong Konga, ti zakoni ugrožavanje „prava“ i „slobode“? Ta je retorika pojedinaca zapadnog svijeta licemjerna, i ima dvostruka mjerila.
U suštini, kad pogledamo sadržaje tog Propisa, shvatit ćemo da je „garancija ljudskih prava“ u svakom djelu Hongkonškog Propisa za zaštitu državne sigurnosti. U Propisu su jasno istaknuti poštovanje i garancija ljudskih prava kao važna pravila, a istovremeno se uvažavaju i razna pravila i slobode upisane u Osnovni zakon, te se nastavljaju važeći propisi kako međunarodne konvencije djeluju i u Hong Kongu. Očito je da Propis udara i ograničava zločince koji ugrožavaju državnu sigurnost. A za apsolutnu većinu Hongkonških građana i međunarodnih investitora, Propis osigurava njihova prava, slobodu, imovinu i investiciju.
Kad je riječ o opsegu primjene, Propis je jedino namijenjen potezima i akcijama koji ugrožavaju državnu sigurnost, a ne normalnim poslovnim transakcijama i međunarodnim razmjenama, kao niti običnim poslovnim sporovima ili kriminalnim slučajevima. Istovremeno, tijekom zakonodavnog procesa su u potpunosti praćene praktične potrebe Hong Konga, čime se osigurava da primjena Propisa ne ometa normalnu poslovnu konzultaciju, tržišne ankete i druge akcije, kao niti informativne slobode. Oko toga strani investitori uopće nemaju potrebe za zabrinutost.
Prema nedavnom predviđanju lokalne vlasti Posebne upravne regije Hong Konga, u 2024. gospodarstvo Hong Konga će nastaviti rasti, a stopa rasta će dostići između 2,5 % i 3,5 %. Provođenje niza političkih mjera, uključujući Program „14. Petogodišnjeg plana“, izgradnju velikog zaljeva Guangdong-Hong Kong-Macao, kao i visokokvalitetnu izgradnju „Pojas i puta“, dosljedno će doprinijeti pokretačkom snagom Hong Kongu. Može se predvidjeti da će ubuduće dosljedno učvrstiti položaj Hong Konga kao međunarodnog centra financija, plovidbe i trgovine, te pojačati vezu sa svijetom. Kad se osigura visokokvalitetni razvoj visokostandardnom sigurnošću, Hong Kong će dobiti ljepšu budućnost, a i svijet će dobiti više mogućnosti od Hong Konga.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.