Kakve su poruke odaslane tijekom prvog posjeta predsjednika Naurua Kini nakon obnove diplomatskih odnosa?

Foto: VCG

Od 24. do 29. ožujka je predsjednik Naurua David Ranibok Adeang bio u državničkom posjetu Kini. Riječ je o prvom posjetu predsjednika Naurua Kini nakon obnove diplomatskih odnosa dviju zemalja u siječnju ove godine. 25. ožujka poslije podne je kineski predsjednik Xi Jinping na sastanku s Adeangom najavio da se prijateljstvo ne razlikuje po rasporedu, čim je započelo dočekat će svjetlu budućnost, a suradnja se ne razlikuje po količini i samo kad je iskrena, dočekat će sadržajne rezultate.

Od obnove diplomatskih odnosa u siječnju do posjeta Kini u ožujku, princip jedne Kine je bio osnova razvoja odnosa između Kine i Naurua. Tijekom Adeangovog posjeta Kini, dvije strane su još jednom afirmirale taj princip. Adeang nije samo nazvao obnovu diplomatskih odnosa s Kinom “stajanjem na ispravnoj strani povijesti”, već je i najavio da je posjet “važan putokaz odnosa između Naurua i Kine”. Istovremeno, posjet predsjednika Naurua Kini također je upozorenje rijetkim tzv. “diplomatskim zemljama” kineskog Tajvana: princip jedne Kine predstavlja veliki trend i uživa podršku javnosti, i oni trebaju što prije poduzeti ispravnu odluku.

I Kina i Nauru su zemlje u razvoju ispred zadataka za razvoj. Gospodarska struktura Naurua je relativno jednostavna, i prilično ovisna od izvoza resursa i turizma. Dok Kina posjeduje kompletan industrijski lanac, sposobna je realizirati međusobnu komplementarnost s Nauruom svojom prednošću u infrastrukturi, trgovini i drugim sektorima.

Foto: VCG

Foto: VCG

Od prvog projekta solarne elektrane i sustava za skladištenje energije koje su izgradila kineska poduzeća, do sadnje gljivične trave koja donosi korist lokalnim građanima, Kina je Nauruu donijela brojne “zlatne ključeve” za razvoj. Građani Naurua su izrazili očekivanje za suradnju s Kinom: “očekujemo sve veće ulaganje kineskih poduzeća”, “pozdravljamo dolazak sve više kineskih turista u Nauru”…

Tijekom Adeangovog posjeta Kini, Nauru je postao još jedna zemlja potpisnica suradničkih dokumenata za izgradnju “Pojas i puta”. Prema zajedničkom priopćenju dviju zemalja, kineska strana je spremna ojačati spajanje Inicijative “Pojas i puta” s razvojnom strategijom Naurua, proširiti praktičnu suradnju u trgovini, investiciji, infrastrukturi, poljoprivredi, ribarstvu, znanstvenom razvoju, mineralnim proizvodima, zaštiti ekologije i drugim područjima, te u okviru svoje sposobnosti pružiti pomoć Nauruu za samostalni i održiv razvoj.

Široki Pacifički ocean povezuje Kinu i Nauru. Obje zemlje su članice “globalnog juga”. Pozitivan rezultat Adeangovog posjeta Kini će unaprijediti mir i razvoj otočnih država Pacifičkog oceana i jug-jug suradnju, te zaštititi i proširiti prava i interese zemalja u razvoju. I to je potreban sadržaj oblikovanja Zajednice koja dijeli budućnost čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.