Kina prokazala filipinsko nepoštivanje obveze u pitanju Južnog kineskog mora

Više puta ponavljane i nerazumne optužbe Filipina protiv Kine nisu “ništa drugo nego pokušaj prikrivanja činjenice da su sami Filipini prekršili obveze u pitanju Južnog kineskog mora”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Wang je to rekao na redovitoj tiskovnoj konferenciji kada su ga upitali za komentar nedavne izjave filipinskog Ministarstva obrane o Južnom kineskom moru.

Pojašnjavajući da je “greben Ren’ai oduvijek bio teritorij Kine”, Wang je rekao da je teritorijalni opseg Filipina određen nizom međunarodnih ugovora i da otočje Nansha nije unutar teritorijalnog opsega Filipina.

Wang je izrazio nadu da će se Filipini pridržavati svojih obveza, relevantnih dogovora i konsenzusa postignutog između dviju zemalja te odredbi Deklaracije o ponašanju strana na Južnom kineskom moru, zaustaviti kršenje sporazuma i provokativne radnje, prestati pozivati na intervenciju izvanteritorijalnih snaga u poslove na Južnom kineskom moru te se vratiti na ispravan put pravilnog upravljanja situacijom kroz pregovore i konzultacije kako bi preuzeli dužnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti na Južnom kineskom moru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.