Britanski stručnjak za međunarodno pravo: zaključak o suverenitetu nad Južnim kineskim morom temelji se na povijesti i pravu

Foto: VCG

Nedavno je Anthony Carty, priznati stručnjak za međunarodno pravo iz Velike Britanije, govoreći o svojoj novoj knjizi „Povijest i suverenitet Južnog kineskog mora“ na jednom simpoziju rekao da je, na temelju istraživanja u povijesnim arhivima u Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD-u, došao je do jasnog zaključka da su, prema međunarodnom običajnom prava, Velika Britanija i Francuska potvrdile da otoci u Južnom kineskom moru pripadaju Kini te je stav Kine u pitanju Južnog kineskog mora racionalan.

Kako je napomenuo Anthony Carty, jedno je pravno pismo Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije s mišljenjem o otocima u Južnom kineskom moru 2011. izazvalo njegovo pozornost. Tadašnji Ministar vanjskih poslova James Callaghan je na tom dokumentu zabilježio: “Ovi otoci pripadaju Kini, nema potrebe javiti Kinezima.“ Tada je Anthony Carty započeo istraživanje o povijesti i suverenitetu Južnog kineskog mora u državnim arhivima duže od desetljeća.

Spomenuta knjiga izražava vrlo jasan zaključak, tj. da je stav Kine u sporovima oko Južnom kineskog mora racionalna, a potrebno je napomenuti da je do toga zaključka došao bez kineskih povijesnih arhiva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.