Grane vrbe i peciva iz glinene pećnice ukrašavaju domove u Bozhouu tijekom blagdana Qingming

Foto: CFP

Kako se približava blagdan Qingming, Bozhou u istočnoj kineskoj pokrajini Anhui vrvi od oživljavanja prastare tradicije. Mještani pedantno nižu tri do pet peciva iz glinene pećnice s nježnim vrbovim grančicama, ukrašavajući nadvratnike tim simboličnim darovima. Ovaj bezvremenski običaj, koji vuče korijene čak iz dinastije Song (960.-1279.), nosi duboko značenje u srcima lokalnog stanovništva.

U svaki pomno izrađeni aranžman ugrađena je duboka poruka vitalnosti i potpunosti. Isprepletenost živahnih vrbovih grana s pecivima iz glinene pećnice dirljiv je simbol skladnog odnosa između čovječanstva i prirode, koji odražava trajnu vezu između naroda Bozhoua i tradicije njihovih predaka.

Osim estetske privlačnosti, lokalno stanovništvo pripisuje dublje značenje ovim simboličnim darovima. Vjeruje se da konzumacija ovih posebno ukrašenih peciva iz glinene pećnice djeci daruje blagodati zdravlja i vitalnosti tijekom ljetnih mjeseci. Dok bake i djedovi s ljubavlju daruju ove poslastice mlađoj generaciji, izražavaju im iskrene želje za dobrobit i prosperitet.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.