Ilegalno oružje skriveno po tavanima, podrumima i kućama?

Koliko je još ilegalnog oružja skriveno po tavanima, podrumima i kućama? Koliko je kaznenih djela, ranjavanja i umorstava učinjeno ilegalnim oružjem?

– Procjenjuje se da je u Europi prije rata u Ukrajini, 2017. godine da je bilo preko 35 milijuna komada vatrenog oružja u ilegalnom posjedu građana. Mi se dobro sjećamo ratnih zbivanja 90-ih i, nažalost, to je još uvijek jedna od posljedica koja je ostala u našoj državi, kazao je policijski službenik Mario Salopek iz Službe prevencije MUP-a, Ravnateljstva policije.

Još od 2007. godine u  Hrvatskoj se provodi preventivna akcija i kampanja “Manje oružja, manje tragedije”. Kampanjom senzibiliziraju građane i upozoravaju da neće biti kažnjeni ako takvo ilegalno oružje prijave i predaju policiji.

-Dovoljno je samo pozivom na 192 navijestiti svoju dragovoljnu predaju oružja i mi dolazimo na zakazanu adresu, diskretno u civilnom vozilu, u civilnoj odjeći, preuzimamo to bez opasnosti, pojasnio je.

Policijski službenik napominje da se oružje ne donosi bez prethodnog poziva na 192.

– Danas Hrvatska ima svoju policiju, Hrvatsku vojsku koja čuva i brani državu i nema potrebe da građani to više čuvaju u svojim domovima, tako dovode sebe u opasnost. Dakle, potrebno je nazvati, najaviti i službenici dolaze po to, ponovio je Salopek.

Ukupno je prikupljeno više od 6.600 komada nedozvoljenog automatskog oružja je prikupljeno, više od 350.000 komada rasprskavajućih sredstava, 6 milijuna komada streljiva i više od 6.200 kilograma eksploziva.

U domovima je tako bilo i velikih arsenala raznog oružja, mnogo streljiva, eksploziva, ručnih bombi, protutenkovskih mina.

-Ilegalno oružje, neku ilegalnu pušku ne možete koristiti ni za ništa, osim je imati, znači ne možete ići po zakonu i po nekoj logici za što bi trebalo oružje nekom građanu, da se bavi sportom, radi osobne sigurnosti i da ide u lov. Ni jedno, ni drugo, ni treće ne možete s ilegalnim oružjem, kazao je.

Često to skriveno oružje nije adekvatno čuvano i tehnički je neispravno, odnosno nepouzdano.

Pojasnio je da u Hrvatskoj postoje kategorije oružja, A koja je zabranjena, što uključuje vojne puške, eksplozije i sl., kao i B kategoriju koja je dozvoljena što uključuje lovačko oružje, sportsko oružje ili oružje za samoobranu, ovisno kako se registrira., više pročitajte na stranici hrt.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.