Knjiga britanskog profesora podržava stav Kine u pitanju Južnog kineskog mora

Knjiga britanskog profesora o nalazima o Južnom kineskom moru pružila je akademski dokaz da je kinesko stajalište u pitanju Južnog kineskog mora razumno.

Knjigu pod naslovom “Povijest i suverenitet Južnog kineskog mora” napisao je Anthony Carty, britanski profesor međunarodnog prava koji radi na Pekinškom institutu za tehnologiju.

Carty je rekao da su mu bila potrebna desetljeća za prikupljanje primarnih izvora materijala u nacionalnim arhivima, prvenstveno u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj, s nekima iz Sjedinjenih Američkih Država.

U predgovoru je napisao da je tijekom proteklog desetljeća neovisno proveo istraživanje bez narudžbi ili povratnih informacija kineskih vlasti.

Na simpoziju o knjizi održanom u Pekingu 20. ožujka, Carty je rekao kako su pravni savjeti i donošenje političkih odluka bili pod utjecajem političkih pritisaka i strateških razmatranja, posebno strateških interesa moćnih zemalja, a ne čisto pravnih perspektiva te je izrazio želju za promicanjem pravednog rješenja pitanja Južnog kineskog mora kroz svoja istraživanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.