Zašto su svijetu potrebni kineski zeleni proizvodni kapaciteti?

Foto: VCG

„Zahvaljujući kineskim naporima za smanjenje troškova, sad se ostvaruju brojni napreci u području solarnih panela,  a ista je situacija i u području električnih automobila“, rekao je Amin Naser, izvršni direktor Saudi Aramcoa, najvećeg svjetskog naftnog poduzeća, na 26. Svjetskoj energetskoj konferenciji. Razvoj novoenergetskog sektora u Kini pomogao je zapadnim zemljama u postizanju ciljeva postizanja nulte stope ispuštanja ugljičnog dioksida te ima važnu ulogu u globalnoj energetskoj transformaciji.

Za razliku od pojedinaca u SAD-u koji kritiziraju Kinu zbog „prekomjernih kapaciteta“, komentar Amina Nasera pokazuje objektivno mišljenje međunarodne zajednice o ovom pitanju. Zašto su svijetu potrebni kineski zeleni proizvodni kapacitet? Činjenice su najbolji odgovori.

U osnovi, cilj je gospodarskog razvoja poboljšanje života građana. Novoenergetski proizvodi stavljaju ekologiju, učinkovitost i udobnost na prvo mjesto te ispunjavaju zahtjeve potrošača, međutim imaju visoku cijenu. Kina je pružila pristupačna rješenja svijetu kroz tehnološke inovacije i potpuni industrijski lanac, čime je potakla popularizaciju novoenergetskih proizvoda.

Foto: VCG

Foto: VCG

Za cijeli svijet, kineski proizvodni kapaciteti u  novoenergetskom sektoru donijeli su novu snagu razvoju. Trenutačno zemlje širom svijeta ulažu napore u unaprjeđenje proizvodnje te zelenu i niskougljičnu transformaciju i potrebni su im oprema i komponente za razvoj i iskorištavanje novih izvora energije. Kao najveće svjetsko tržište obnovljive energije i zemlja koja proizvodi strojeve, Kina ima važnu ulogu. Bloomberg je nedavno objavio članak u kojem je navedeno da kinesko „omogućivanje niskih cijena i čistih proizvoda“ u velikoj mjeri pomaže globalnoj energetskoj transformaciji. Kina u ovom trenutku svijetu pruža 50 % komponentni za vjetroelektrane i 80 % fotonaponske oprema, a vrijednost je kineske zelene trgovine od 2012. do 2021. porasla za 146.3 %, čime je pomogla u ostvarenju „zelenog sna“ u razvoju globalnog gospodarstva.

Suočene se s ovim činjenicama, američke i zapadne teorije o „prekapacitiranosti“ postaju neuvjerljive. Kako su rekli brojni poznati svjetski analitičari, cilj je širenja teorija o „prekapacitiranosti“ protekcionizam, što će samo usporiti globalan proces energetske transformacije. Stvaran problem koji je pred nama nisu preveliki kapaciteti za zelenu energiju, već ozbiljan nedostatak takvih kapaciteta, a Kina proizvodi upravo ono što je svijetu hitno potrebno.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.