Mađarski dužnosnici: Zajednička izgradnja inicijative Pojas i put omogućuje Mađarskoj veliku dobrobit

Foto: VCG

Kineski predsjednik Xi Jinping uskoro će započeti državni posjet Mađarskoj. Ove se godine obilježava 75. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Kine i Mađarske i mađarski su dužnosnici izrazili toplu dobrodošlicu prilikom posjeta kineskog predsjednika. Kako su rekli, Mađarska je prva zemlja u Europskoj uniji koja je pristupila inicijativi za zajedničku izgradnju Pojasa i puta, a mađarsko-kineska suradnja produbljuje se iz dana u dan i donosi dobrobit za oba naroda.

Mađarski ministar financija Varga Mihaly izrazio je toplu dobrodošlicu povodom Xijevog posjeta Budimpešti rekavši: “Očekujem da će ovo biti odličan posjet za koji smo se u potpunosti pripremili i raspravili o sljedećem koraku suradnje s Kinom. Predsjednik Xi je odlučan i izvrstan čelnik velike sile.”

Od 2011. kada je mađarska vlada započela provedbu politike otvaranja prema Istoku, kinesko-mađarski odnosi neprestano se produbljuju i trgovina s Kinom stabilno se povećava. Mađarski su dužnosnici istaknuli da su politika otvaranja prema Istoku i kineska inicijativa Pojas i put u velikoj mjeri kompatibilne, a Kina i Mađarska ostvaruju plodonosnu suradnju u logistici i prijevozu, proizvodnji električnih vozila i drugim sektorima. Zahvaljujući gradnji željezničke pruge između Mađarske i Srbije i prometnom čvorištu za zračni teretni prijevoz između Kine i Mađarske, suradnja u okviru zajedničke izgradnje Pojas i puta ima važnu ulogu u unaprjeđenju kinesko-mađarskih trgovinskih odnosa.

Foto: VCG

Foto: VCG

Željeznička pruga između Mađarske i Srbije koja je trenutno u izgradnji zajednički je projekt Kine i Mađarske. Varga Mihaly je izrazio vjerovanje da će puštanje pruge u promet predstavljati novi početak boljih gospodarskih odnosa s Kinom te rekao da se Mađarska trenutno koncentrira na izgradnju međunarodne zračne luke u Budimpešti, koja će unaprijediti razvoj regionalnog zračnog teretnog prijevoza. To je važno područje u kojem se može uspostaviti partnerstvo za dobru suradnju s Kinom, zaključio je

U fiskalnom i financijskom sektoru, suradnja između Mađarske i Kine također se produbljuju i donose blagostanje za oba naroda. Gyorgy Matolcsy, guverner Narodne banke Mađarske, izrazio je podršku Xijevoj inicijativi za zajedničku izgradnju Pojasa i puta, rekavši da su mađarsko-kineski bilateralni odnosi obostrano korisni. Bili smo ponosni 2015. kada je Mađarska postala prva europska zemlja koja je pristupili inicijativi za zajedničku izgradnju Pojas i puta, a ostvarili smo i dobrobit. Prvo desetljeće inicijative za zajedničku izgradnju Pojasa i puta bilo je vrlo uspješno i riječ je o kvalitetnoj inicijativi punoj mudrosti, čiji je cilj izgradnja svijeta u kojem će svi biti zadovoljni

Gyorgy Matolcsy smatra da između Mađarske i Kine postoji snažan i učinkovit most i kanal za međuvladinu suradnju. Dodao je da također postoji intenzivna razmjena s kineskim financijskim sektorom te je uspostavljen veliki broj inovativnih projekata radi realizacije budućih financijskih ciljeva, kao što su zelene obveznice i digitalne valute, a uspješno se provodi i razmjena mišljenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.