Xi Jinping o palestinsko-izraelskom sukobu i ukrajinskoj krizi

Foto: VCG

U poslijepodnevnim satima 6. svibnja po lokalnom vremenu, kineski predsjednik Xi Jinping, zajedno sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom, sastao se s novinarima u Elizejskoj palači nakon predsjedničkog sastanka. Na sastanku je pojasnio načelno stajalište kineske strane o palestinsko-izraelskom sukobu i ukrajinskoj krizi.

Xi je istaknuo da tragedija palestinsko-izraelskog sukoba traje do danas, test je morala čovječanstva, te da međunarodna zajednica mora poduzeti korake.  Apeliramo na sveobuhvatno i održivo primirje koje treba odmah primijeniti u Gazi, tražimo potporu da Palestina postane službena članica Ujedinjenih naroda, potporu za obnovu zakonskih prava palestinskog naroda, obnovu “Dvodržavnog rješenja”, čime bi bio ostvaren trajni mir na Bliskom istoku.

Xi je istaknuo kako je kineska strana već nekoliko puta izrazila svoje stajalište o ukrajinskoj krizi.  Kina nije izazivač krize, niti je relevantna strana ili sudionik, ali mi nismo gledali s rukama u đžepovima, već smo dosljedno igrali pozitivnu ulogu za ostvarenje mira. Posebni izaslanik kineske vlade za europska i azijska pitanja već je započeo treći krug posredovanja.  Istodobno, protivimo se tome da pojedine države iskoriste ukrajinsku krizu za prebacivanje odgovornosti na druge strane i tuđe podloge, izazivajući tako “novi hladni rat”.  Povijest je mnogo puta dokazala da se svaki sukob može riješiti samo pregovorima.  Apeliramo na uključene strane da obnove kontakte i dijalog i postupno izgrade međusobno povjerenje, podržavamo održavanje međunarodnog mirovnog sastanka u odgovarajuće vrijeme, koji bi uživao povjerenje i ruske i ukrajinske strane i na kojem bi se ravnopravno raspravljalo o različitim stranama za mirno rješenje i podržavamo formiranje uravnoteženog, učinkovitog, održivog sigurnosnog okvira za Europu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.