Xi Jinping i njegov francuski kolega Macron održali sastanak u malim skupinama između kineskih i francuskih čelnika u Hautes-Pyrénées

Foto: VCG

Kineski predsjednik Xi Jinping je 7. svibnja po lokalnom vremenu, na poziv svog francuskog kolege Emmanuela Macrona, posebnim zrakoplovom posjetio Hautes-Pyrénées na jugu Francuske.

Macron je sa suprugom Brigitte stigao ranije, zajedno sa Salomonom, guvernerom Hautes-Pyrénées i drugim predstavnicima lokalnih vlasti zemlje u zračnu luku Tarbes kako bi poželio dobrodošlicu Xiju i njegovoj supruzi u posjetu Hautes-Pyrénées, pokrajini koja je za Predsjednika od posebne važnosti.

Zajedno su uživali u etno-lokalnom plesu Col du Tourmalet i fotografirali se.

Kako je istaknuo Xi Jinping, kineska civilizacija jedina je na svijetu koja traje više od 5 tisuća godina bez prekida.  Zbog toga Kinezi imaju jak koncept domovine i posebno cijene ujedinjenje zemlje.

Macron je naveo da je prošle godine posjetio Kinu i da je susret u Songyuanu u gradu Guangzhou na njega ostavio dubok i lijep dojam.  Kako kaže – zahvaljujući dubokoj komunikaciji s predsjednikom Kine uspio sam još više razumjeti kinesku povijest, kulturu, ideje i razvojni put, što je produbilo moje razumijevanje kineskih stajališta o važnim pitanjima.

Xi Jinping je zahvalio predsjedniku Macronu i njegovoj supruzi na ljubaznom pozivu i prijemu, te istaknuo kako očekuje da će s predsjednikom Macronom, kroz čestu komunikaciju, zajednički nastojati voditi kinesko-francuske odnose i kinesko-europske odnose prema zdravom i stabilnom razvoju, pridonoseći tako većoj stabilnosti i pozitivnoj snazi svijeta koji je u promjenama i poremećajima.

Xi Jinping je iste večeri iz Francuske posebnim zrakoplovom otputovao u Beograd kako bi započeo državni posjet Srbiji na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.