Xi Jinping stigao je u Beograd i započeo državni posjet Srbiji

Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u Beograd posebnim zrakoplovom 7. svibnja navečer po lokalnom vremenu.  Na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Xi je započeo državni posjet Srbiji.

Srpski borbeni zrakoplovi ispratili su u utorak zrakoplov kineskog predsjednika Xi Jinpinga kada je ušao u srpski zračni prostor.  Kineske goste u zračnoj luci dočekali su predsjednik Srbije Vučić sa suprugom i bivši predsjednik Srbije Nikolić sa suprugom, te predsjednica Skupštine Brnabić i premijer Vučević.

Vučić je u zračnoj luci priredio poseban doček.  Djeca te zemlje poklonila su cvijeće Xi Jinpingu i Peng Liyuan, a domaći građani u narodnim nošnjama i sa cvijećem u rukama izrazili su toplu dobrodošlicu.

Xi Jinping je u pisanom obraćanju istaknuo da Kina i Srbija uživaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši su bilateralni odnosi izdržali test promjenjivog međunarodnog okruženja i izvrstan su primjer odnosa među državama.

Od uspostave sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi ostvarili su skokovit razvoj i postigli povijesne rezultate.  Dvije zemlje povezane su čvrstim političkim međusobnim povjerenjem i vidjele su plodne rezultate u visokokvalitetnoj suradnji Pojasa i puta.  Naše čvrsto prijateljstvo pustilo je dublje korijene u srcima dvaju naroda.  Suradnja dviju zemalja temelji se na načelu ravnopravnosti i uzajamne koristi.

Veselim se što ovaj posjet vidim kao priliku za detaljnu razmjenu mišljenja s predsjednikom Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnovu prijateljstva, planiranje suradnje, istraživanje razvoja i izradu novog nacrta za  razvoj bilateralnih odnosa.

Na putu od zračne luke do hotela u gradu Beogradu vlada vesela atmosfera.  Gradom se vijore zastave Kine i Srbije, na ogromnim transparentima vide se rečenice “Dobrodošli dragi kineski prijatelji”.  Lokalni građani i kineski iseljenici sa zastavama Kine i Srbije pozdravljaju Xijev dolazak.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.