Glasnogovornik: Sudjelovanje Tajvana u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini mora biti u skladu s načelom jedne Kine

Foto: VCG

Odluka Kine da ne odobri sudjelovanje regije Tajvan u Svjetskoj zdravstvenoj skupštini ove godine naišla je na široku potporu međunarodne zajednice, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, dodajući da će svaki pokušaj obuzdavanja Kine igranjem na “kartu Tajvana” naići na čvrst otpor i osuđen je na neuspjeh.

Glasnogovornik Wang Wenbin to je rekao na dnevnoj tiskovnoj konferenciji kao odgovor na upit o tome da Tajvan nije primio pozivnicu za sudjelovanje na 77. Svjetskoj zdravstvenoj skupštini, za koju će registracija biti zatvorena u ponedjeljak.

Što se tiče sudjelovanja regije Tajvan u aktivnostima međunarodnih organizacija, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, stajalište Kine je dosljedno i jasno, odnosno mora se rješavati prema načelu jedne Kine, što je također osnovno načelo ugrađeno u Rezoluciju 2758 Opće skupštine UN-a  i Rezoluciju 25.1 Svjetske zdravstvene skupštine, rekao je Wang.

Ova kineska odluka temelji se na čvrstoj pravnoj osnovi, kojoj nije svrha samo potpora načelu jedne Kine, već i zaštita ozbiljnosti i autoriteta relevantnih rezolucija Opće skupštine UN-a i Svjetske zdravstvene skupštine, rekao je Wang.

Osporavanje načela jedne Kine samo će dovesti do slijepe ulice, rekao je Wang, dodajući da će zavjera “korištenja tajvanskog pitanja za obuzdavanje Kine” sigurno naići na snažno protivljenje međunarodne zajednice i osuđena je na propast.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.