Iz Policijske uprave osječko-baranjske izvjestili su kako je u vremenskom periodu od 21. siječnja do 1. veljače u Viškovcima, nepoznati počinitelj provalio u kuću i ukrao novac, električne uređaje i kozmetičke proizvode, pričinivši 33-godišnjem vlasniku štetu od više tisuća kuna.

U petak, 1. veljače u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Osijeku, u Lipičkoj ulici i 49-godišnjem vlasniku ukrao novac i parfem.

U subotu, 2. veljače u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Podravlju i ukrao novac i nakit, pričinivši 60-godišnjoj vlasnici štetu od više tisuća kuna.

U noći 2. na 3. veljače nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Bilju i ukrao nakit i računalnu opremu vrijednu nekoliko tisuća kuna.

Jučer, 3. veljače u poslijepodnevnim satima nepoznati je počinitelj provalio u kuću u Josipovcu, u Osječkoj ulici i ukrao nakit pričinivši 86-godišnjem vlasniku štetu od nekoliko tisuća kuna.

Policija je izvijestila kako tragaju za nepoznatim počiniteljima.

Policija poziva na OPREZ i savjetuje:

– Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

– Budite dodatno oprezni ako stvarate buku koja onemogućava da čujete posjetitelje (uključen usisavač, mikser, sušilo za kosu, glasno slušanje glazbe, itd.) ili ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.).

– Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

– U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte «špijunkom» kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

– Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. Telefonski broj potražite sami na informacijama.

– Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

– Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

– Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

– Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.