U Pekingu je otvorena druga sjednica 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa na kojoj sudjeluju glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Xi Jinping uz druge kineski partijske i državne dužnosnike.

Kineski premijer Li Keqiang je na otvaranju predstavio radni izvještaj vlade.

Li je izjavio da iako se kineska vlada suočavala s oštrim situacijama nazabilježenim posljenjih godina, uspješno ispunila glavni razvojni cilj za gospodarstvo i društvo prošle godine, te ostvarila ključna unapređenja za izgradnju umjereno imućnog društva.

Kineski BDP je u 2018. porastao za 6.6% i premašio 90 trilijuna RMB-ja. Novozaposleno je 13,61 milijuna osoba u gradovima, a 13,86 milijuna osoba iz sela je izvučeno iz siromaštva. Prosječni prihod stanovnika je porastao za 6,5%.

Kina je postavila svoj cilj rasta BDP-a za 2019. na između 6% i 6,5%, rekao je premijer.

Kina je podigla cilj fiskalnog deficita na 2,8% BDP-a u 2019., što je za 0,2 postotnih bodova više uspoređujući s 2018., stoji u vladinom radnom izvješću.

Cilj Kine je održati potrošačku inflaciju na razini od približno 3% i stvoriti preko 11 milijuna novih urbanih radnih mjesta, stoji u izvješću.

Premijer Li Keqiang je također izjavio da će Kina ove godine unaprijediti reforme tradicionalnih industrija, doprinijeti razvoju novih industrija, podržavati poduzeća u ubrzanju tehnološke reforme i poboljšanju opreme te unaprijediti usklađenje standarda s međunarodnim visokim nivoima.

Kina će u 2019. smanjiti otpuštanja sumporovog dioksida i dušikovog oksida za 3%, u nastojanju za konsolidaciju i proširenje dobitaka napora za održavanje neba plavim, stoji u vladinom radnom izvješću.

Li Keqiang je naveo da će Kina u 2019. pojačati privlačenje stranog kapitala, nastaviti olakšavati uvjete za pristup tržištu, smanjiti negativne elemente za pristup stranog kapitala, dozvoliti stranom kapitalu samostalno djelovanje u više područja, unaprijediti politike za otvaranje burzovnog tržišta, ubrzati usklađenje s globalnim ekonomskim i trgovinskim standardima, stvoriti pravednu atmosferu za konkurenciju kineskih i inozemnih poduzeća te povećati zaštitu prava inozemnih poduzeća.

Kako je naveo, Kina će otvoriti novu zonu u okviru šangajske slobodne trgovinske zone, unaprijediti izgradnju slobodne trgovinske zone na Hainanu te istražiti izgradnju slobodnih trgovinskih luka s kineskim značajkama. Prema njegovim prognozama, Kina će imati bolju atmosferu za investicije te će inozemna poduzeća pronaći više prilika za razvoj u Kini.

Kina će u 2019. i dalje inzistirati na mirnom razvojnom putu, poštujući strategiju otvaranja i uzajamne koristi, te odlučno očuvati globalni sustav na temeljima multilateralizma i Povelje OUN-a. Kina će aktivno sudjelovati u reformi i usavršavanju sustava globalnog upravljanja, zaštiti otvoreno svjetsko gospodarstvo i unaprijediti izgradnju zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo. Osim toga, Kina će pojačati dijalog i suradnju s glavnim zemljama, produbljivati dobrosusjedske odnose sa susjednim zemljama i proširiti uzajamno korisnu suradnju sa zemljama u razvoju. Kina će aktivno i svrsishodno reagirati na globalne izazove i ponuditi više kineskih konstruktivnih prijedloga u rješavanju regionalnih vrućih pitanja, rekao je.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.