Svečanim otvorenjem u Osijeku je počeo rad Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju – Centar za autizam, u čiju je izgradnju i opremanje, sredstvima Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i državnog proračuna, uloženo više od 20 milijuna kuna.

Izaslanica predsjednika Vlade ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je na otvorenju kako je cilj osnutka ove ustanove da se djeca s poremećajem iz autističnog spektra, već od najranijih dana, u potpunosti uključe u odgoj i obrazovanje, ali isto tako da, nakon 21. godine života budu obuhvaćeni drugim sadržajima i uslugama, i to najviše upravo iz sustava socijalne skrbi, i budu integrirana u svoju lokalnu zajednicu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je kako se stupanj razvoja nekog društva “prije svega mjeri brigom o ranjivima i podzastupljenima i davanjem jednakih prilika svima”. Izvijestila je kako u Hrvatskoj, u osnovnim i srednjim školama, trenutno ima oko 30 tisuća učenika s teškoćama, i oko 87 posto njih je uključeno u redovito školovanje, izvan ovakvih Centara, koji, osim skrbi, trebaju omogućiti razvoj i kasnije uključivanje takve djece u društvo. Divjak je kazala kako  kako se u osječkom centru objedinjavaju predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, a osim u opremanju ustanove, u što je uloženo 2,5 milijuna kuna, Ministarstvo sudjeluje i u zapošljavanju, jer će se plaće 22 djelatnika, isplaćivati s razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, u iznosu od 2 milijuna kuna godišnje.

Ravnateljica Centra Sanda Zlatarić izvijestila je kako ova ustanova započinje rad s dvije vrtićke skupine, jednim razredom u osnovnoškolskom programu,  i pet odgojno-obrazovnih skupina,  s ukupno 26. djece,a ukupno u jednoj smjeni u Centru može boraviti 40-toro djece. Ističe kako se radi o povijesnom trenutku, jer do sada u Osijeku i Slavoniji nije bilo sustavne skrbi za osobe s poremećajima iz autističnog spektra.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je za ovu investiciju iz županijskog proračuna izdvojeno 11,5 milijuna kuna, a Centar je opremljen najsuvremenijom tehnologijom, a pokrivat će ne samo područje Slavonije i Hrvatske, već i nekih susjednih zemalja.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da je kako gradski proračun izgradnju i opremanje Centra financirao s tri milijuna kuna, ocijenivši kako je riječ o projektu kojeg su zaslužila djeca i njihovi roditelji.

  • izvor Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.