Na poziv Europske pučke stranke EPP i hrvatskog zastupnika Ivice Tolića na prigodnoj svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena je multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog načelnika inženjerije 130. brigade i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 25 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini kolaž
individualnih priča o ratnom razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih.

Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija,neciviliziranosti i zločina. Već prigodom samog postavljanja izložba je pobudila veliki interes i zastupnika i brojnih delegacija i posjetitelja Parlamenta.

Otvorenju izložbe nazočili su:Ministar Savjetnik Veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Josipa Pare,  Alma Ljubić, Zastupnici u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ruža Tomašić, Davor Škrlec, Ivan Jakovčić, zastupnik
Republike Slovenije Franc Bogović, Ministar savjetnik pri stalnom predstavništvu RH u EU Ivan Zeko-Pivač i brojni drugi strani zastupnici Europske pučke stranke i drugih stranaka.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno se zahvalio hrvatskom zastupniku Ivici Toliću i Europskoj pučkoj stranci na prepoznavanju poruka i omogućavanju postavljanja izložbe u Europskom parlamentu. Naglasio je da “Izložba ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane. Sa ovog središnjeg mjesta europske politike želimo poslati  poruku sadašnjim i budućim zastupnicima i dužnosnicima Europskog parlamenta na dodatni angažman za pronalaženje i odobravanje namjenskih sredstava za kvalitetnu obnovu ratom razorene graditeljske i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.”

Hrvatski zastupnik i domaćin svečanosti Ivica Tolić na svečanosti otvorenja naglasio je: “Prije svega želim pozdraviti Heroje Osijeka i kazati da trebate razumjeti da je Osijek bio u okruženju vrlo, vrlo dugo vremena u Domovinskom ratu i kako je Osijek sam po sebi heroj,
kao što su heroji i ovi ljudi koji su postavili ovu izložbu i snimili ovaj film.

Osim, što je to bila velikosrpska agresija s ciljem da se zauzme najveći dio teritorija Republike Hrvatske, kojemu smo se mi hvala Bogu uspješno suprotstavili, to je bio i sukob dva različita koncepta i dvije različite politike, a ja bih rekao i dva različita svijeta. S jedne strane mlada Hrvatska demokracija, koja je već tada imala jasno opredjeljenje da želi postati dio Europske unije i NATO-a i s druge strane ideološki još uvijek komunistička Jugoslavenska narodna armija i svijet  koji je bio suprotan Europskim vrijednostima koji su željeli nastaviti jednoumnu politiku na cijelom prostoru bivše države i koji
su bili protiv slobode i protiv demokracije i protiv mira. Mislim da to trebamo uvijek naglašavati.

Posebno mi je drago da je baš ova tema, Osijek u Domovinskom ratu, moja zadnja službena aktivnost u Europskom parlamentu i koristim ovu prigodu svima zahvaliti na suradnji. Proglašavam ovu izlozbu otvorenom.”

Stotinjak posjetitelja izložbe s posebnom pozornošću obišlo je izložene eksponate, a bilo je i emocija i suza onih među posjetiteljima, koji su proživjeli strahote Domovinskog rata.

Nakon svečanosti otvorenja izložbe, osječka glazbena legenda ali i časnik Hrvatske vojske Krunoslav Kićo Slabinac održao je u Europskom parlamentu veličanstven koncert domoljubnih pjesama. Koncert je trajao sve do vremena koje dopušta protokol EU parlamenta.

Obostrano su u znak zahvalnosti razmijenjeni i prigodni darovi kako od strane udruge Heroji Osijeka tako i od domaćina Ivice Tolića.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.