Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu, već tradicionalna osječka specifičnost i atrakcija, i ove će godine, točnije na Veliki petak, 19. travnja, zauzeti veći dio Trga Ante Starčevića.

Osim po svojoj veličini, kojom bi se lako moglo uvrstiti u Guinnessovu knjigu rekorda, da taj postupak nije prilično kompliciran i skup, osječko je uskrsno gnijezdo specifično i po tome što nije instalacija koju prolaznici mogu samo promatrati, već se u njemu svake godine rado igraju brojni osječki mališani.

Gradnja gnijezda, prema riječima Željka Pavkovića, koordinatora projekta “Najveće uskrsno gnijezdo na svijetu 2019.”, počet će u prijepodnevnim satima petka, 19. travnja, dok je svečano otvaranje manifestacije u subotu prijepodne. Priliku da vide gnijezdo, u njemu se fotografiraju ili zaigraju, građani i gosti Osijeka imat će sve do ponedjeljka, 22. travnja.

– Ova manifestacija prvenstveno veseli naše najmlađe sugrađane, oni su ti koji u njoj najviše uživaju. Kao i uvijek, nastojat ćemo bar malo povećati dimenzije gnijezda u odnosu prema prošloj godini, no svakako će to i dalje biti najveće gnijezdo na svijetu, s površinom od 280 četvornih metara i promjerom od 20-ak metara. Kao i svake godine, bit će napunjeno velikim šarenim jajima od striropora te dječjim rukotvorinama iz svih osnovnih škola grada Osijeka. Pozivam sve građane, posebno one najmlađe, da nam se pridruže u još jednom slavljenju Uskrsa na osječki način – poručio je Pavković.

Naravno, proslava Uskrsa na Trgu Ante Starčevića ne bi bila potpuna bez Motozeka. I oni će tradicionalno biti dio obilježavanja najvećeg i najstarijeg kršćanskog blagdana. Njihov dolazak na trg očekuje se u 10.30 sati.

– Motozeke su neizostavan dio ove proslave, oni su nešto što je prethodilo tradiciji izgradnje najvećeg uskrsnog gnijezda – istaknuo je Stjepan Čuraj, predsjednik organizacijskog odbora ove manifestacije i saborski zastupnik HNS-a, dodavši da je prije pet godina postojala inicijativa da se gnijezdo uvrsti u Guinnessovu knjiga rekorda, međutim, zbog kompliciranih odredbi te visokih troškova organizacije od toga se odustalo.

– Ono što je puno ljepše i važnije od Guinnessove knjige rekorda je mnoštvo ljudi, prije svega djece, koja uživaju u ovoj manifestaciji. Gnijezdo je s vremenom postalo i jedan od simbola grada Osijeka i to je nešto na čemu ćemo kao organizatori ovog događaja uvijek inzistirati – poručio je Čuraj.

  • prenosimo iz Glasa Slavonije

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.