U Osijeku je otvoren dvodnevni skup “Pannonian Cemetery Days” u organizaciji časopisa Komunal i suorganizaciji osječkoga Ukopa. Razgovara se o upravljanju grobljima i financiranju infrastrukture, grobljima kao ogledalu kulturne baštine, a jedna od tema je i projekt osječkog krematorija.

Kako je rekao direktor osječkog Ukopa Hrvoje Ostrički, za krematorij u Osijeku imaju idejni projekt, glavni projekt je u  izradi, Ministarstvo zaštite okoliša je dalo potrebne dozvole za izgradnju krematorija koji bi se radom trebao početi početkom iduće godine. Projekt grada Osijeka i Ukopa vrijedan je oko 2,5 milijuna kuna a krematorij će biti na Centralnom groblju u zgradi mrtvačnice koja će biti preuređena. Ostrički ističe da se u taj projekt krenulo jer postoji potreba, trendovi se mijenjaju te je sve više zahtjeva za kremiranjem a u Hrvatskoj postoji samo onaj zagrebački s kojim trenutno osječki Ukop ima ugovor. Očekivanja su da će osječki krematorij pokrivati potrebe u krugu oko 100 kilometara a postoji i mogućnost suradnje s komunalnim poduzećima iz drugih država.

Tema skupa je i kako spojiti kulturu, turizam i europske fondove u kontekstu groblja kao mjesta kulturne i povijesne baštine ali i financiranja infrastrukturnih radova, održavanja i gradnje novih zgrada a sudionici će obići i neka osječka groblja- Anino i Židovsko groblje.

  • izvor Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.