Hrskavi  čvarci omiljena su zakuska ne samo zimi, nego i tijekom ljetnih mjeseci, o čemu svjedoči i Dario Krišković, vlasnik istoimenog OPG-a. Njegov je prodajni štand u zatvorenom dijelu tržnice među posjećenijima, a glavni proizvod su mu upravo čvarci. Osim standardnih čvaraka rezanih na kvadratiće, Krišković proizvodi, među kupcima posebno omiljene, takozvane čips čvarke, rezane na tanke listiće čime dodatno dobivaju na hrskavosti.

Čvarci su sada trend, a ranije su se često i bacali. Prepoznao sam taj trend i prije tri godine otvorio OPG, a na tržnici prodajem oko godinu i pol. Najprije sam imao štand na vanjskom dijelu, a potom sam zakupio vitrinu u unutarnjem dijelu tržnice. To se pokazalo dobrom odlukom, a ranije sam radio kao trgovac i pekar.

– U početku smo čvarke rezali ručno i u tome su sudjelovali i roditelji, brat, baka i djed, a kasnije sam na otplatu kupio stroj za rezanje čvaraka i guljenje slanine. Stroj se može podesiti na željenu debljinu tako da dobijem tanke listiće ili kockice. Tajna prhkosti čvaraka je u dobrom prženju. Važno je točno znati kada ih izvaditi iz masti, nekoliko sekundi može biti presudno i čvarci će zagorjeti.

– Nijanse su u pitanju. Sa mnom radi i brat, a imam i šestero radnika u pogonu. Ljudima se sviđa što svaki dan imam svježe čvarke pa uvijek mogu kupiti paketić, barem za želju, rekao je Dario i dodao kako čvarke prodaje u paketićima od 200 grama i od pola kilograma. Kupci su ga potaknuli i na proizvodnju drugih suhomesnatih proizvoda pa je proširio ponudu. Sada nudi i kobasice, slaninu, sušeni vrat, tlačenicu, šunku i mast. Proizvode šalje i u Zagreb, Dalmaciju i Istru.

Zaključio je kako je posao svakodnevna borba, ali da je važno imati cilj i ne odustajati, unatoč poteškoćama s kojima se i on znao susresti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.