Kineski predsjednik Xi Jinping je pristigao u državni posjet Rusiji. Ove godine se obilježava 70. obljetnica uspostave diplomatskih veza između Kine i Rusije i obje zemlje su više puta istaknule da su im bilateralni odnosi bolji nego ikada. Posjet predsjednika Xija u ovoj povijesnoj prekretnici će daljnje ojačati veze između dvije zemlje i stvoriti nove prilike za razvoj.

Čelnici Kine i Rusije su se susreli preko 20 puta u proteklih šest godina i uspostavili blisko radno partnerstvo i osobno duboko prijateljstvo. Tijekom predstojećeg posjeta će predsjednik Xi prisustvovati Međunarodnom gospodarskom forumu u St. Petersburgu, koji se održava dva mjeseca nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovao na 2. Forumu Pojasa i puta za međunarodnu suradnju u Pekingu. Sergej Luzjanin, direktor Instituta za dalekoistočne studije Ruske akademije znanosti, je rekao da će prisustvo predsjednik Xija na forumu u St. Petersburgu podići status foruma.

Dok globalna situacija prolazi kroz duboke i složene promjene, Kina i Rusija poštuju puteve prema razvoju druge strane i čvrsto se podržavaju u pitanjima koja se tiču ključnih interesa i glavnih briga. To je važan razlog zbog kojeg su njihovi odnosi kao velikih sila stabilno napredovali uz najvišu razinu uzajamnog povjerenja i koordinacije. Taj odnos je rezultirao uzajamno korisnom suradnjom u raznim područjima, a njegova strateška važnost je očita iz činjenice da je prošle godine vrijednost međusobne trgovine prvi put dostigla vrijednost od 100 milijardi američkih dolara. Predsjednik Putin je rekao da je to rezultat rastućeg uzajamnog povjerenja.

Od početka godine su se dvije strane prvog cestovnog mosta između dvije zemlje spojile, prvi željeznički most između Kine i Rusije je blizu dovršetka, prva isporuka prirodnog plina kroz istočnu sekciju prekograničnog plinovoda će biti ostvarena krajem godine, a bilateralna suradnja se produbljuje u područjima tehnologije, izgradnje infrastrukture, visoke tehnologije, e-trgovine i poljoprivrede. Dimitrij Peskov, tiskovni tajnik predsjednika Rusije je također rekao da još postoji veliki prostor za rast kineskih investicija u Rusiji.

Posljednjih godina suočena sa sankcijama zapadnih zemalja je Rusija kroz platforme poput Međunarodnog gospodarskog foruma u St. Petersburgu zagovarala pošteno natjecanje i izrazila protivljenje protekcionizmu. Kina je mnogo godina slala poslanstva na taj forum kako bi međunarodnoj zajednici dala do znanja da će se čvrsto pridržavati svoje politike otvaranja i raditi na zaštiti otvorenog svjetskog gospodarstva s multilateralnim trgovinskim sustavom.

S unilateralizmom i protekcionizmom koji su u globalno u usponu i svjetskim poretkom koji se suočava s rastućim izazovima, odlučne akcije Kine i Rusije u zaštiti svjetskog mira i stabilnosti i pridržavanju međunarodne pravde su postale oslonac za svijet koji se mijenja. Partnerstvo između Kine i Rusije će svakako donijeti još plodonosnih rezultata koji će koristiti kineskom i ruskom narodu i doprinijeti pozitivnoj energiji u sve složenijem svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.