Slasni svježi sir i vrhnje mnogim je Osječanima razlog dolaska na tržnicu. O tome svjedoči i Mara Brtan iz Lipovca kod Vuke koja se od 1988. godine bavi proizvodnjom i prodajom sira.

Na osječku tržnicu dolazi svakog četvrtka i subote.

Najprije je svekrva dolazila prodavati pa sam ju naslijedila. Uvijek sam dobro prodavala, Osječani vole sir i vrhnje. I djecu sam iškolovala proizvodnjom sira. U ponudi imam i slani sir škripavac te tvrdi sir, poput trapista, u uobičajenoj i dimljenoj varijanti. Za dobar sir najprije je važno da hrana za krave bude friška, bitna je čistoća i dobri higijenski uvjeti. Neki me pitaju za postupak pravljenja sira jer se sami misle okušati i uvijek im objasnim, ali im bude komplicirano. I meni je sve napornije, težak je to posao. Imam dvije krave i to je dovoljno. Radni dan mi počinje ujutro u šest, a kada dolazim na tržnicu budim se već u 4.15 sati jer moram krave pomusti, nahraniti, očistiti i onda se spremiti pa krenuti na pijacu. Sir pravim svake srijede i petka da bude svjež za prodaju, ispričala je Mara Brtan.

Dodala je kako sa završetkom školske godine opada prodaja sira pa pretpostavlja da je razlog taj što tijekom školske godine roditelji nastoje da im djeca što zdravije jedu, a za vrijeme praznike možda kupuju jeftiniji sir u trgovačkim centrima. Tu su, kaže, i odlasci na ljetovanje pa je manje ljudi u gradu. Kaže kako je ljeti općenito prodaja slabija pa tada dođe na tržnicu više puta tjedno kako bi ipak prodala proizvedene količine sira. Ima svoje stalne kupce, a često naiđu i novi.

  • prenosimo iz magazina Tržnica Danas

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.