U tijeku je Međunarodni sajam za investicije i trgovine u gradu Xiamenu na jugoistoku Kine. Sudjeluje gotovo 130 zemalja i regija, uključujući svjetski priznate multinacionalne kompanije poput Coca-Cole, DuPonta i Schneidera. Uz međunarodni sajam trgovine se održava i izložba poljoprivrednih proizvoda koji je dio inicijative Pojas i put i na kojoj su potpisani inozemni investicijski ugovori vrijedni 29,5 milijardi američkih dolara. Oba ova događaja se održavaju uz pozadinu trogodišnjeg usporavanja u globalnim inozemnim izravnim investicijama.. No, kako pokazuje izvješće Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju koje se održava tijekom trgovačkog sajma u Xiamenu, količina inozemnog kapitala koja je u Kinu stigla 2018. je preokrenula silazni trend i još jednom pokazala kako je Kina svijetla točka za međunarodne investicije.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je Kina ostala magnet za inozemne investicije. Ima stanovništvo od gotovo 1,4 milijarde ljudi, koje omogućuje ogromnu vještu radnu snagu. To također znači kako je ogromno tržište za svjetsku robu i usluge, naročito među više od 400 milijuna ljudi sa srednjim dohocima i stalno rastućim potrošačkim potrebama. Za multinacionalne kompanije, Kina može omogućiti potpune industrijske i opskrbne lance, zbog čega je gotovo polovica od Appleovih približno 800 dobavljača smještena u Kini. zemlja također ima dobro uspostavljene infrastrukturne i logističke mreže, uključujući luke, ceste i željeznice, što je čini jednostavnom za međunarodne tvrtke u povezivanju dobavljača s tvornicama i tvornica s klijentima diljem svijeta.

U vrijeme kada globalna investicijska politika postaje sve oštrija, naročito u razvijenim zemljama, broj sektora u Kini koji je zatvoren za inozemne investicije je daljnje skraćen, a zakoni i pravila koji se tiču inozemnih investicija su unaprijeđeni. Osnovani su Pokazna pilot zona Shenzhen, Novo područje Lingang Slobodne trgovačke zone Šangaj i šest novih zona slobodne trgovine, uz 171 mjeru za reformu trgovine i gospodarstva uvedenu na nacionalnoj razini. Kina je prošle godine provela rekordan broj mjera za unapređenje poslovnog okoliša malim i srednje velikim poduzećima. To su samo neki od razloga zbog kojih je stvarna stopa inozemnih investicija u prvih sedam mjeseci ove godine na godišnjoj razini narasla za 7,3%.

Iako su trgovinske napetosti koje su jednostrano isprovocirale Sjedinjene Američke Države donijele nesigurnost za svjetsko gospodarstvo i drastično smanjile transnacionalni protok kapitala, višestruke prednosti kineskog poslovnog okoliša su onemogućile da inozemne tvrtke ignoriraju taj potencijal, zbog čega Kina nastavlja biti popularno odredište za globalne investicije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.