Izložba “Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994.-2019.” otvorene do daljnjega, samo je probrani djelić raskoši kojom ta ustanova raspolaže.

Više od 1000 predmeta izloženo je na oko 400 četvornih metara muzejskoga prostora na Trgu Svetoga Trojstva u Tvrđi. Naime, fundus broji više od 300 tisuća predmeta u muzejskim zbirkama.

Muzej Slavonije djeluje od 1877. godine, a osnovan je zahvaljujući donacijama. Najveći je to muzej općeg tipa s najvećom muzejskom knjižnicom u Hrvatskoj. 2019. godine obilježio je četvrt stoljeća djelovanja kao nacionalni muzej te osnutak tadašnja dva nova odjela – Prirodoslovnoga i Tehničkog. Muzej Slavonije, najstarija osječka ustanova kulture, raspolaže s više od 160 muzejskih zbirki – povijesnog, arheološkoga, etnološkog, tehničkog, prirodoslovnog i umjetničkog značaja.

“Izložba “Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994.-2019.”, svojevrsna je zahvala i posveta svim darovateljima jer od četiri predmeta koja dolaze u naš muzej, tri su darovana. Darovati Muzeju Slavonije znači otrgnuti vrijedne predmete od zaborava i predati ih budućim naraštajima”, rekao je ravnatelj Muzeja Slavonije Denis Detling. Sve zainteresirane pozvao je na Noć Muzeja Slavonije koja će se održati 31. siječnja.

Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskoga muzejskog društva u kojemu sudjeluju muzeji, galerije, knjižnice, arhivi i druge baštinske, ali znanstvene i obrazovne ustanove iz svih dijelova Hrvatske. Noć muzeja ove će se godine održati u petak, 31. siječnja 2020., od 18 sati do 1 sat iza ponoći.

Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.