Komercijalna industrija bespilotnih zračnih sustava, u široj javnosti poznatiji kao dronovi (Unmanned aerial system – UAS), brzo se širi na globalnoj razini donoseći velike potencijale za ekonomski rast, radna mjesta i nove inovacije. Ne iznenađuje stoga interes Grada Osijeka za razvoj strategija i otklanjanje prepreka koje bi u bližoj budućnosti mogle uzrokovati manje ili veće zastoje u implementaciji ovih tehnologija, a time i naštetiti kako gospodarstvu grada, tako i Republike Hrvatske u cjelini. Grad Osijek jedan je od devet projektnih partnera koji u sklopu projekta Aerial Uptake financiranog iz Interreg Europe programa, Europskog fonda za regionalni razvoj te dijelom iz sredstava Grada, nastoje osvijestiti potencijal bespilotnih zračnih sustava. Uz Hrvatsku na projektu sudjeluju još Nizozemska, Španjolska, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Švedska, u ovom trenutku najjače regije EU-a na području razvoja ovih tehnologija. Jedan od strateških ITU projekata Osijeka, projekt je IT parka, koji uključuje i dronove odnosno UAS tehnologiju, razvoj softverskih rješenja za UAS aplikacije, kao i programe stručnog usavršavanja o UAS tehnologiji i korištenju iste.

Zbog sveg navedenog u prostorima Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka održan je radni sastanak zainteresiranih sudionika kojeg su činili predstavnici javnog, civilnog, akademskog i gospodarskog sektora kako bi iznijeli svoje prijedloge, iskustva i smjernice s ciljem pomoći pri uklanjanju prepreka u primjeni UAS-a. Zaključci sudionika u najvećoj se mjeri odnose na nekoliko ključnih elemenata. Neka potencijalna područja primjene mogu donijeti široke društvene koristi u brojnim područjima kao što su javna sigurnost, logistika, zaštita okoliša, nadzor, poljoprivreda i sl. Ipak, industrija se suočava s nekoliko jedinstvenih izazova unutar EU-a uzrokovanih nedostatkom jedinstvenih europskih standarda i neujednačenih zakonskih regulativa i praksi, kao i ograničenim znanjem te svjesnošću javnosti o novim tehnologijama. Znatnija promjena i ujednačavanje zakonskih regulativa očekuje se sredinom godine na razini cijele EU čime će se jednim dijelom olakšati daljnja postupanja.

UAS tehnologija postaje stvarnost i uskoro će biti komercijalno široko dostupna na europskoj razini. Tržište predstavlja realnu priliku za lokalne gospodarstvenike s ciljem stvaranja novih radnih mjesta, pokretačku snagu ekonomskog rasta koja može biti neiscrpna dugi niz godina. Sada je pravo vrijeme za otvaranje tržišta prema UAS-u, kombinirajući pri tom obrazovanje i osposobljavanje, dostupna EU sredstva i stvaranje jedinstvene EU regulative. Postojeći zamah navedene tehnologije Grad Osijek želi iskoristiti imajući prije svega u vidu sigurnost, privatnost i zaštitu podataka unutar postojećih propisa EU-a. Osijek s trenutnom postojećom infrastrukturom i sve većim zamahom kojeg ostvaruju lokalne tvrtke, može postati potencijalni inkubator za primjenu UAS-a preuzimajući primarno mjesto u regiji, pružajući pri tom sigurno poslovno okruženje, obrazovani kadar i dodatne mogućnosti stručnog osposobljavanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.