Od 17. do 18. siječnja je kineski predsjednik Xi Jinping boravio u državnom posjetu Mianmaru.

Povodom dovršetka posjeta je Wang Yi, član Državnog vijeća i ministar vanjskih poslova, novinarima u delegaciji pružio informacije o posjetu. Rekao je da je riječ o važnoj diplomatskoj akciji prema susjedu i da je posjet, iako je bio kratak, urodio bogatim rezultatima.

Tijekom posjeta je Xi sudjelovao na 12 događanja i svjedočio potpisivanju 29 suradničkih dokumenata u raznim područjima, a dvije strane su objavile i zajedničku izjavu.
Wang Yi je također rekao kako svi krugovi u Mianmaru visoko cijene ovaj posjet i jednoglasno smatraju da je kineski predsjednik, otišavši u prvi posjet inozemstvu u novoj godini u Mianmar povodom 70. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa, pokazao duboko tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje i otvorio novo poglavlje prijateljstva koje traje generacijama između Mianmara i Kine.

Međunarodni mediji su također intenzivno pratili ovaj događaj izvještavajući kako je diplomacija koju vodi kineski predsjednik uvela prijateljstvo Kine i Mianmara u novo razdoblje. Osim važnog napretka u izgradnji Pojasa i puta je unaprijeđen i utjecaj Kine.

Tijekom posjeta su se obje strane jednoglasno složile oko izgradnje zajednice koja dijeli budućnost Kine i Burme, a riječ je o odluci u koja je u skladu s današnjim trendom i potrebama naroda dviju zemalja te će obogatiti sadržaj odnosa Kine i Mianmara.

Osim toga, državnici dviju zemalja su postigli novi i važan konsenzus oko visokokvalitetne izgradnje Pojasa i puta. Obje strane su se složile oko promicanja i nadogradnje zone Kyaukpyu u novom dijelu grada Yangona, posebne gospodarske zone za gospodarsku suradnju na granici Kine i Mianmara, kao i izgradnje infrastrukture za povezanost, putni i željeznički promet, električnu energiju, itd. Kako je procijenio Wang Yi, sve ovo simbolizira da se koncept gospodarskog koridora Kine i Mianmara transformira iz ideje u praktičnu izgradnju.

Uskoro ćemo ostvariti veliku suradničku strukturu u obliku obrnutog slova „Y” s tri oslonca u ovoj regiji, koja sa sjevera počinje od kineske provincije Yunnan, širi se prema jugu do Mandalayja preko granice Kine i Mianmara i nakon toga se odvojeno razvija prema Yangonu i Kyaukpyuu.

Vanjski svijet je primijetio kako je kineski predsjednik je, govoreći o praktičnoj suradnji Kine i Mianmara, tijekom posjeta više puta istaknuo da Kina u vanjskoj suradnji nikad ne tjera partnere da rade van svoje moći i da suradnja Kine i Mianmara treba donijeti više blagostanja lokalnim stanovnicima, kako bi im osigurala više sreće i dobrobiti.

Na samom početku nove godine je kineski predsjednik već posjetio susjeda s kojim Kinu veže tisuću godina prijateljstva i to je još jedan potez Kine u provedbi koncepta izgradnje zajednice koja dijeli budućnost. Kineska diplomacija je u novoj godini ostvarila sjajan početak.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.