U pastoralnim prostorima pri Vikarijatu u Osijeku jučer je predstavljena knjiga „Kratki espresso” Nine Raspudića. Zbirka kronološki, u dvije knjige obuhvaća 186 kolumni u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu. “Kratki espresso” naziv je i kolumne koju Raspudić već skoro 10 godine svakog petka objavljuje u Večernjem listu.

– Kad sam počeo pisati kolumnu pitali su me za naslov. U tom sam trenutku pio kratki espresso, međutim nije samo to bio razlog. Da je ispred mene bio gorki pelinkovac ne bih knjigu nazvao Gorki pelinkovac jer kratki espresso ima poveznicu s Italijom koja je u kulturnom smislu moja druga domovina, a i zato jer je kava racionalističko piće. Kava razbuđuje i bistri um, a ja se neskromno trudim u svojim kolumnama djelovati na taj način, dakle pomalo razbistriti stvari i probuditi ljude. Također, za napraviti dobar kratki espresso potrebno je puno kave. To možemo, da produžim metaforu, znanjem i iskustvom pa onda pod jakim mentalnim pritiskom pustiti bistru vodu bistrog uma kako bi se dobio taj kratki napitak koji razbuđuje um, slikovito je objasnio Raspudić.

Rekao je kako mu nije problem svakog tjedna naći temu za kolumnu jer živimo u zanimljivo vrijeme te istaknuo da ne zna bi li imao o čemu pisati da živi u sređenoj državi i uređenom društvu kao što je Švicarska, s puno manje afera i gorčine.

Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.