Zbog rasnog diskriminirajućeg članka koji ponižava Kinu, The Wall Street Journal izaziva sve veći bijes međunarodne zajednice. Trenutačno se taj bijes se širi i unutar te medijske kuće.

Dvadesetog veljače su 53 djelatnika te medijske kuće zajedničkom pismom vodstvu zatražila ispravak naslova objavljenog članka “Kina je pravi bolesnik Azije” i ispriku uvrijeđenima. U pismu poslanom elektroničkom poštom su djelatnici tih novina naveli kako nije riječ o nezavisnosti uredništva, niti je pitanje je li to novinsko izvješće ili komentar, već je riječ o neprikladnom naslovu koji je duboko uvrijedio mnoge ljude, uključujući Kineze. To mišljenje je objektivno i nepristrano dokazuje kako su ipak razum i moral jači od zlobe i predrasuda.

Svi znaju da je SAD multietnička zemlja i rasna diskriminacija nije samo pogrešna u smislu politike, već je također zabranjena zona u smislu morala te krši opće priznate propise međunarodne zajednice. The Wall Street Journal je s ciljem privlačenja pozornosti upotrijebio rasno diskriminacijski naslov, čime se usprotivio osnovnoj profesionalnoj etici, prekršio princip objektivnosti, nepristranosti i ispravnosti te izgubio osnovno suosjećanje i moral.

Što još žalosnije, unatoč višestrukim ozbiljnim pregovorima iz Kine i ignoriranje peticije kojoj su Bijeloj kući poslali nekoliko stotine tisuća pripadnika kineske dijaspore za ispriku te medijske kuće je The Wall Street Journal primijenio “nojevu politiku”, opravdanjem “nezavisnosti novinskih izvješća i komentara” izbjegavajući odgovornost i odbijajući ispriku i zahtjev da odgovorna osobe snose odgovornost. Sve ovo predstavlja aroganciju ili nedostatak hrabrosti.

Suočena sa zlim namjerama Kina nije šutjela. Nedavno je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova proglasilo opoziv novinarskih akreditacija za 3 dopisnika The Wall Street Journal u Pekingu, kao odgovor na ponižavajući i diskriminirajući članak i odbijanje isprike tog medija. Riječ je o zakonskoj i propisnoj regulaciji poslova koji se tiču stranih novinara u Kini i obaveznoj posljedici niza poteza The Wall Street Journal.

Trenutačno je ključan trenutak u prevenciji i kontroli epidemije, a ponašanje The Wall Street Journala je poslalo opasni signal za obnovu rasizma prema Kinezima ili kineskom dijasporom u SAD-u i pojedinim zapadnim zemljama. To će uništiti napore cijelog svijeta u borbi protiv epidemije, a također predstavlja potencijalni rizik za mir i razvoj svijeta.

Ljudi su primijetili kako su 53 djelatnika The Wall Street Journala u zajedničkom pismu analizirali vitalne interese ovog incidenta, ističući da će ne poduzimanje potrebnih poteza ovog američkog medija zaprijetiti reputaciji, sposobnosti izvještavanja i uvjerenju djelatnika The Wall Street Journala. Potrebno je da vodstvo tog medija pažljivo razmisli o ovim napomenama i što prije praktičnim potezima da odgovor svojim razumnim djelatnicima te Kini i svijetu, a ne uništava svoju stogodišnju reputaciju i izgubi osnovni moral.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.