Kina je u utorak pozvala SAD da odbace zastarjeli mentalitet Hladnog rata i koncept igre nulte sume, ispravno gledaju i štite razmjene i suradnju u znanosti, tehnologiji i kulturi između Kine i SAD-a i urade više na jačanju uzajamnog povjerenja i suradnje između dvije zemlje.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je navedeno rekao tijekom susreta s tiskom odgovarajući na tvrdnje obrambenih i zdravstvenih dužnosnika SAD-a da Kina upotrebljava stručnost američkih sveučilišta za jačanje vojne i tehnološke konkurentnosti.

”Kineska znanstvena i tehnološka postignuća su ostvarena kroz naporan rad i mudrost kineskog naroda, uključujući velik broj intelektualaca, a ne kroz krađu i pljačku,” rekao je Zhao, dodajući da statistika pokazuje kako su od 2009. do 2019. kineski znanstvenici objavili 2,6 milijuna međunarodnih radova i bili drugi u svijetu.

“U zajedničkom interesu obje strane je jačanje znanstvenih i tehnoloških razmjena i suradnje,” rekao je Zhao, dodajući kako nekoliko dužnosnika SAD-a, u ime nacionalne sigurnosti, izmišlja takozvanu “krađu” znanstvenih istraživačkih postignuća SAD-a sa skrivenim motivima.

Relevantne mjere koje poduzima Kina, slično zajedničkim praksama ostalih zemalja u svijetu, su usmjerena na promicanje protoka talenata između Kine i ostalih zemalja te poticanje i promicanje međunarodne znanstvene i tehnološke suradnje, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.