Šesnaestog ožujka je Yang Jiechi, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Ureda za vanjske poslove Centralnog komiteta KP Kine. u telefonskom razgovoru s Mikom Pompeom, državnim tajnikom SAD-a ozbiljno istaknuo kako pojedini američki političari neprestano klevataju Kinu i njena nastojanja u prevenciji i kontroli epidemije te ju stigmatiziraju, čime su izazvali ogorčenje kineskog naroda. Yang je istaknuo da SAD trebaju odmah ispraviti svoje greške i zaustaviti neutemeljene kritike Kine.

Sedamnaestog ožujka je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, odgovarajući na pitanju zašto američki čelnici zovu novi koronavirus “kineskom virusom”, istaknuo da je to stigmatizacija Kine i kineska strana je zbog toga izrazila snažno ogorčenje i odlučno protivljenje.

To je rijetko ali oštro upozorenje kineske strane Americi zbog njene stigmatizacije Kine nakon izbijanja epidemije, što je izazvalo visoku pozornost međunarodne zajednice.

Ogorčenje Kine je razumljivo. U proteklih nešto više od mjesec dana je kineski narod, ogromnom žrtvom, izgradio prvu obrambenu liniju i osvojio dragocjeno vrijeme za globalnu borbu protiv epidemije, što je dobilo opće priznanje međunarodne zajednice. Međutim, pojedinci na suprotnoj obali Pacifika se nisu koncentrirali na prevenciju ni kontrolu epidemije, već, upravo suprotno, koriste borbu protiv epidemije kao priliku za ideološku podjele, provokaciju rasne diskriminacije i geopolitičke napade, govoreći da Kina treba snositi “odgovornost” kao izvor epidemije, čime teško opstruiraju globalnu borbu protiv epidemije i mirni razvoj svijeta.

Savezna vlada SAD-a je tek skoro dva mjeseca nakon 20. Ožujka, kada je u Americi potvrđen prvi zaraženi slučaj, kasnije proglasila izvanredno stanje. Pojedini političari nisu radili na pravom mjestu u ispravnom smjeru, već su poduzeli niz apsurdnih mjere, čime nisu samo izgubili najbolji termin za suzbijanje epidemije, već su i izazvali zabune u pitanjima objave informacije, testiranja virusa, prevencije i kontrole u stambenim naseljima, medicinskih garancija itd. Dr. Anthony S. Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolest (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID) je nedavno iskreno rekao: “To je poraz, priznajmo.”

Svatko treba snositi svoju odgovornost i ne može prenijeti drugome. Kao što je istaknuo Kevin Michael Rudd, nekadašnji premijer Australije, lijepljenje “kineske etikete” na novi koronavirus neće nikako pomoći borbi protiv epidemije, ovo nije vrijeme da se čovječanstvo dijeli na “niz nacionalnih i rasnih grupa”.

Uz neprekidno otkrivanje američkih problema u borbi protiv epidemije, američki političari daju sve od sebe u blaćenju Kine, a sumnjamo da u tome imaju i drugu namjeru, tj. skrivanje pravog izvora virusa. U ovom razdoblju sve više dokaza prikazuje kako je moguće da je pravi izvor novog koronavirusa SAD. Posebno nakon što je nedavno Dr. Robert Redfield, direktor američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti otkrio kako je moguće da je dio smrtnih slučajeva od “gripe” u Americi, izazvao novi koronavirusa, čime je pojačao nagađanja u svijetu da je SAD izvor epidemije.

Predlažemo pojedinim američkim političarima da svjesno razmotre situaciju, pažljivo pročitaju kineske napomene i ne podcjenjuju odlučnost kineske strane za zaštitu državnog imidža i interesa. Odakle jezapravo virus? Znanstveno istraživanje će nam dati odgovor. Činjenice će dokazati da su američki političari koji neutemeljeno stigmatiziraju Kinu s namjerom da prebace krivicu na nju u krivu i ne samo da se neće moći osloboditi odgovornosti, nego će pogoršati svoj imidž kao čestog i nemoralnog varalice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.