“Jedan od prijedloga američkog Državnog vijeća (na ministarskom sastanku G7) je dodirnuo crvenu liniju. Ne možemo dozvoliti takav ponašanje koje ‘lijepi etiketu na virus i pokušava širiti glasine’.” Dvadeset i petog ožujka je CNN u izvješću citirao komentar jednog europskog diplomata. Riječ je o pokušaju Mike Pompea, američkog državnog tajnika za upisivanjem riječi “virus Wuhan” u Zajedničku izjavu ministara vanjskih poslova zemalja G7 koji je odbijen od drugih zemalja članica. Zbog apsurdnog poteza na spomenutom sastanku nije mogla biti objavljena zajednička izjava.

Europa je naravno žalosna zbog takvog rezultat.a No, još su su Pompeo i njegovi zagovarači koji luduju za raspirivanjem nevolja, stvarajući svijetu još problema. Jean-Yves Le Drian, francuski ministar vanjskih poslova je nakon tog sastanka G7 rekao da se trenutna kriza ne može koristiti političke svrhe u kako bismo učinkovito reagirali na epidemiju, za bilo kakve razmatranja prvo treba uvažavati jedinstvo i suradnju međunarodne zajednice. Njegov komentar je protumačen kao indirektna kritika Pompea.

Prema ažuriranim statistikama američkog Sveučilišta Johns Hopkins je 26. ožujka do 7 sati po pekinškom vremenu ukupan broj prijavljenih zaraženih slučajeva iznosio 65285, od čega je 926 osoba umrlo, a broj novopotvrđenih slučajeva je 3. dan zaredom premašio 10 000. Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije je 24. ožujka predvidio mogućnost da će SAD postati svjetski “epicentar” epidemije COVID-19.

S jedne strane je sve kritičnija situacija epidemije, a s druge pojedini američki politikanti, neprestano bježeći od odgovornosti, svojem neprikladnim ponašanjem stvaraju probleme za prevenciju i kontrolu epidemije.

Prema izvješćima američkih medija je običnim građanima još uvijek teško primiti test za virus COVID-19, što prikazuje nedostatak bolničkog prostora i medicinskih potrepština. Uzmimo New York, jednu od najteže pogođenih saveznih država SAD-a kao primjer. Andrew Cuomo, guverner te države je 24. ožujka procijenio da im je tijekom vrhunca epidemije u državi potrebno 140 tisuća bolničkih ležaja, a u ovom trenutku nedostaje još gotovo 90 tisuća ležaja. S ljutnjom je otkrio kako je savezna vlada obećala da će im dostaviti 400 respiratora, unatoč njegovim potrebama za 30 tisuća.

Baš zbog tog su, Pompeove igre na sastanku G7 su doživjele drastičnu kritiku i unutar SAD-a. Brett McGurk, bivši zamjenik pomoćnog državnog tajnika SAD-a, je otkrio da su u New Yorku napunjene mrtvačnice, medicinski sustav je pred kolapsom, uređaji za spašavanje života još nisu dostavljeni u New York, a imenovanje virusa je dospjelo na dnevni red sastanka G7? Rush Doshi, visoki istraživač američkog Instituta Brookings je kritički rekao da je tijekom širenja velike pandemije spor oko nazivanja COVID-19 “Wuhan virusom” narušio Zajedničku izjavu ministra vanjskih poslova G7, što je vijest zbog koje će svi izludjeti i riječ je o narušavanju sposobnosti vodstva.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj 25. ožujka u SZO-u je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao sve zemlje na još pozitivnije mjere kako ne bi izgubile drugi “prozor mogućnosti” za suzbijanje epidemije COVID-19.

Prvi potvrđen slučaj u SAD se pojavio u 20. siječnja, a sve do 13. ožujka ta zemlja nije proglasila izvanredno stanje, čime je uzaludno izgubila gotovo 2 mjeseca i propustila prvi “prozor mogućnosti”, koji je Kina velikom cijenom osvojila za svijet. Zar američki političati u ovom trenutku žele glasinama i prebacivanjem odgovornosti drugima propustiti drugi “prozor mogućnosti”?

Očekujemo da pojedini američki političari poslušaju razumne glasove unutar i van zemlje i odmah zaustave stigmatizaciju Kine, jer ne pomaže u kritičnoj situaciji borbe protiv epidemije, a također opstruira međunarodnu suradnju protiv COVID-19. Kakav rezultat američka strana želi predstaviti cijelom svijetu? Očekujemo njihov odgovor nakon razumnog razmišljanja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.