Inicijativa je prije tjedan dana Vladi uputila zahtjev kojim traži donošenje hitnih mjera za spas radnih mjesta realnog sektora i konačnog pokretanja oporavka, što uključuje da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući: 1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca; 2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca; 3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci. Pored toga zahtijevaju i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike koje uključuju: Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati; Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina; Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit; Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva;  Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

Poduzetnici ističu da nemaju nikakve političke ambicije niti će se ikad povezivati ili biti pod utjecajem ijedne političke opcije.

Inicijativa je među svojim članovima provela anketu, kojom su od poduzetnika nastojali dobiti predviđanje njihove kratkoročne budućnosti, u kojoj su ih pitali koliko dugo mogu preživjeti s postojećim rezervama. Rezultati su prilično šokantni, jer je 50 posto poduzetnika odgovorilo da može preživjeti samo jedan mjesec, a njih 43 posto vjeruje da može preživjeti 3 mjeseca. Samo 5% ih vjeruje da može preživjeti dulje od 6 mjeseci, a 2 posto do 6 mjeseci.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.