“Na svijetu nijedna zemlja ne zove taj virus ‘kineskim virusom’ ili ‘Wuhan virusom’. U bilo kakvom smislu to nije geopolitička strategija.” Nedavno je tako stigmatizaciju Kine imenom epidemije kritizirao Ben Rhodes, nekadašnji zamjenik savjetnika za državnu sigurnost SAD. Predmet njegove kritike su nepošteni političari čiji je glavni predstavnik Mike Pompeo, državni tajnik SAD-a.

Dok Pompeo i njegovi zagovarači izvikuju puku retoriku, epidemijska situacija u SAD-u se pogoršava iz dana u dan. Prema najnovijim podacima Sveučilišta Johns Hopkins je 29. ožujka do 6:20 po pekinškom vremenu, ukupan broj potvrđenih zaraženih slučajeva premašio 120 tisuća, s 2010 umrlih. Kao što je predvidjela Svjetska zdravstvena organizacija, SAD postaju svjetski “epicentar” epidemije.

Američki čelnik u ovo vrijeme aktivnije sudjeluje u međunarodnoj suradnji. U telefonskom razgovoru s vrhovnim vođom Kine je obećao da će “oosbno pratiti situaciju, otklanjajući smetnje, kako bi se SAD i Kina koncentrirale na suradnju oko borbe protiv epidemije.”

Međutim, Pompeo se nije prilagodio promjenama situacije, već nastavlja stvarati buku i opstruirati kinesko-američku suradnju protiv pandemije, a očito je da iza svega ovoga postoji motiv koji ne smije otkriti.

Veliki broj stručnjaka za međunarodna pitanja su već davno istaknuli kako je Pompeo čisti politički oportunist, koji otkad je stupio na položaj državnog tajnika neprekidno izgovara teške riječima o Kini, s namjerom da se predstavi kao “tvrdolinijaš” po pitanju Kine, a njegov pravi cilj je ispuniti zahtjev grupe s posebnim interesima i sakupiti reference i bodove za buduće promocije.

Suočen s epidemijom, Pompeo se, kao najviši američki diplomat, apsurdno ponaša štiteći svoje interesa, a u suštini se igra životom građana ignorirajući njihovu sigurnost. Zbog toga je na društvenim režama Pompeo naišao na kritike građana, poput “Prestani s čisto rasističkom retorikom” “Tvoja retorika bi trebala biti nazvana ‘Pompeo virusom'” “Što si napravio za SAD? Ostavka !”

Trenutno se širenje epidemije diljem svijeta e ubrzava i u izjavi s nedavnog posebnog Summita G20 se ističe da je “u ovom trenutku najhitniji zadatak reakcija na ukupni utjecaj epidemije na zdravstvo, društvo i gospodarstvo”. Ključan je trenutak u kojem je potrebno postići konsenzus, no Pompeovo tvrdoglavo političko protivljenje predstavlja tok suprotan današnjem svjetskom trendu. Promatrači procjenjuju da je Pompeo doveo iste igre koje je igrao u CIA-i na diplomatsku scenu, odnosno “laži, prevare i lopovluk”, čime je povećao izolaciju SAD-a u svijetu i stvorio poteškoće američkoj borbi protiv epidemije.

Kao što su analitičari procijenili, američka je sramota to što moralno inferiorni politikant vodi diplomaciju te zemlje. U usporedbi s bivšim državnim tajnicima u povijesti SAD-a je Pompeo bez sumnje je najslabije kvalificiran. Trenutno su SAD već u stanju “velike katastrofe” zbog pandemije, a ako nastave Pompeu dozvoljavati stavljanje javnih interesa američkog društva u ropstvo radi osobnih političkih interesa, Amerika će platiti visoku cijenu i biti još izoliranija u svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.