Više nije novosti da pojedini Zapadnjaci u ime epidemije imaju “političke račune” prema Kini. Ovih dana, dok Kina dosljedno šalje medicinske potrepštine za pomoć drugim zemljama su neke zemlje su počele s optužbama da “Kina s opravdanjem pomoći protiv epidemije vrši utjecaj na druge zemlje”.

Na redovitoj tiskovnoj konferenciji kineskog ministarstva vanjskih poslova 30. ožujka je glasnogovornica Hua Chunying je upitala: “očekuju li oni možda da Kina u takvom trenutku ravnodušno sa strane gleda druge zemlje u poteškoćama?” Kao i njeni kolege je Hua je na tiskovnoj konferenciji ponovila stav da kineski narod uvijek zna vratiti pomoći većom dobrom voljom.

U ključnom trenutku, Kina brine o drugim žemalja i u okviru svojih mogućnosti pruža podršku i pomoć međunarodnoj zajednici. Kineske tvrtke se utrkuju s vremenom te dan i noć proizvode medicinske potrepštine, nastojeći doprinijeti borbi protiv epidemije drugih zemalja. List “The Globe and Mail” iz Kanade je prokomentirao kako Kina rekordnom brzinom proizvodi medicinsku opremu potrebnu svijetu, čim pokazuje odgovornost svjetske sile, kao i dobrotu i samilost kineskog naroda.

Kinesko iskreno davanje je osvojilo poštovanje međunarodne zajednice. Miloš Zeman, predsjednik Češke, je pohvalio Kinu kako je “jedina zemlja koja je Češkoj pružila pomoć u medicinskim potrepštinama”. Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije je zahvalila Kini na podršci EU-u u borbi protiv COVID-19. Španjolski građani su na društvenim mrežama inicirali akcije “zahvale Kini” i “aplauz Kini”…

Objektivno, kritična situacija u prevenciji i kontroli epidemije u nekim zemljama ima veze s retorikom nemoralnih političara i medija ovih zemalja. Prije dva mjeseca su kineske mjere, koje su dokazane učinkovite, naišle na njihovo ismijavanje i ironiju. Sada su počeli i stavljati i etikete na kinesku medicinsku pomoć drugim zemljama punu simpatije i samilosti. Kao da uopće nisu vidjeli kritičnu situaciju u svojoj zemlji i osjetili toplinu pomoći iz Kine, su namjerno su zanemarili zahvalnost svojih građana Kini i jednostavno, radi vlastitih političkih interesa, blate Kinu u ime epidemije.

U suštini, Kina pomaže drugim zemljama protiv epidemije s vrlo jednostavnim ciljem: trudi se spasiti što više života. Uopće ne postoji tzv. “diplomacija maski” ili “geopolitičko razmatranje”. Pojedini problemi u suradnji su nepovezani slučajevi i obje strane ih mogu, temeljem komercijalnog principa, rješavati konzultacijama. Politizacija ovih pitanja će jedino opstruirati međunarodnu suradnju oko borbe protiv epidemije.

Iznenadna epidemija je dokazala da je čovječanstvo zajednica koja dijeli sudbinu. Suočena s epidemijom nijedna zemlja se ne može sama zaštititi i pomoć drugim predstavlja pomoć sebi. Očekujemo da pojedinci iz zapadnog svijeta odbace aroganciju i predrasude te ne kvare dobru volju i iskrenost političkim računima, jer će jedino sebi stvoriti gorke rezultate.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.