Američki list ”Washington Post” je prije nekoliko dana objavio komentar u kojem je oštro osudio i ismijao trenutnog državnog tajnika Mikea Pompea: “Od Drugog svjetskog rata je nemoguće zamisliti državnog tajnika manje učinkovitog od njega … Njegovo ponašanje tijekom epidemije učinit će ga jednim najgorih državnih tajnika ikad”.

U povijesti Sjedinjenih Država je bilo mnogo izvanrednih državnih tajnika, poput Thomasa Jeffersona, jednog od očeva utemeljitelja i Henryja Kissingera, koji je dao povijesni doprinos uspostavljanju diplomatskih odnosa između Kine i Sjedinjenih Država. Međutim, kad je Pompeo prije dvije godine premješten na mjesto državnog tajnika, profesionalni i moralni ugled njegovih prethodnika su naglo opali.

Nakon izbijanja pandemije, Pompeo nije štedio napore u napadanju i diskreditiranju Kine, u više navrata nazivajući virus “virusom Wuhan “, a kinesku vladajuću stranku i politički sustav “prijetnjom” i pokušavajući uključiti naziv “virus Wuhan ” u izjavu ministara vanjskih poslova G7 .

Pompeova djela ga čine prozirnim: epidemiju ne smatra opasnošću i bolnim događajem, već ju koristi za svoje političke interese. Virus je iskoristio za pokretanje vala napada na Kinu, u duhu hladnog rata i ideoloških predrasuda, što je nije samo šokiralo međunarodnu zajednicu, već je izazvalo i budnost te kritiku elite.

Trenutno širom svijeta postoji 1,2 milijuna potvrđenih slučajeva. U Sjedinjenim Američkim Državama, novom svjetskom epicentru epidemije, je dijagnosticirano više od 330 000 slučajeva. Međutim, Pompeo nastavlja izmišljati laži kako bi diskreditirao Kinu zbog političke dobiti i zanemaruje živote Amerikanaca te je postao kamen spoticanja za globalnu suradnju u borbi protiv epidemije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.