Međunarodni monetarni fond je u ponedjeljak objavo kako će omogućiti trenutno umanjenje dugova za 25 zemalja članica kroz svoju Zakladu za zaustavljanje i ublažavanje katastrofa, kako bi im omogućio da se bolje usredotoče na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Upravna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva je rekla kako je uzvršni odbor zaklada odobrio prvoj skupini zemalja primanje isplata za pokrivanje svojih obveza u isplati duga Fondu kroz početnih šest mjeseci.

Rekla je kako CCRT trenutno ima 500 milijuna američkih dolara resursa u rukama, uključujući nova obećanja od 185 milijuna američkih dolara od Britanije, 100 milijuna od Japana i neutvrđeni iznos iz Kine, Nizozemske i drugih. Zaklada se zalaže za podizanje raspoloživog iznosa na 1,4 milijardu američkih dolara.

“To omogućuje isplate našim najsiromašnijim i najranjivijim članicama radi pokrivanja njihovih obveza u dugovima prema MMF u početnoj fazi kroz idućih šest mjeseci i pomoći u usmjeravanju još njihovih rijetkih financijskih resursa prema vitalnim medicinskim i ostalim spasilačkim naporima,” rekla je Georgieva u izjavi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.