Veya, studentica iz Tanzanije, već 6 godina studira na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Sun Yat-sen u kineskom gradu Guangzhou. Kako je rekla, da bi pobijedili virus COVID-19, potrebno je jedinstvo svih ljudi, “Guangzhou je također moj dom, volim biti tu.”

Njene riječi su snažan odgovor na priče razduživanju pojedinaca iz SAD-a. U ovom razdoblju, pojedinci iz Amerike fabriciraju tzv. glasine o “diskriminaciji prema Afrikancima u Guangzhouu”, a Konzulat SAD-a u Guangzhouu također namjerno upućuje političke provokacije govoreći kako su Afroamerikanci u Guangzhouu izloženi diskriminaciji. Očita im je namjera razdruživanje između Kine i Afrike i istovremeno lijepljenje etikete “rasne diskriminacije”, čime stigmatizacijski napadaju Kinu.

Činjenice su činjenica. Kakvi su odnosi Kine s afričkim prijateljima, najjasnije pokazuje činjenica da je kinesko-afričko prijateljstvo izdržalo protekle poteškoće te ne može biti lako destabilizirano namjernim razdruživanjem treće strane. Geoffrey Onyeama, ministar vanjskih poslova Nigerije, je nedavno pozjasnio da se dio dijaspore njegove zemlje u Guangzhouu nije pridržavao propis za prevenciju epidemije, ali su pojedini profili na društvenim mrežama namjerno pogrešno tumačili povezane videozapise. Ochuko, dužnosnik Ministarstva za informaciju i kulturu te zemlje je izravnije istaknuo da zapadni svijet s Amerikom na čelu manipulira javnim mišljenjem šaljući ovakvo videozapise nakon uređivanja, “sve krivo razumijevanje je došlo zbog pristranog tumačenja.”

Baš kao što je Ochuko rekao, pojedini američki političari i mediji namjerno politiziraju epidemiju s ciljem izazivanja konfrontacije Afrikanca i građana drugih zemalja s Kinom. Međutim, oni koji izazivaju nered će sigurno ostati razočarani. Nedavno je Moussa Faki Mahamat, predsjednik Komisije Afričke Unije u telefonskom razgovoru s Wangom Yijem, članom kineskog Državnog vijeća i ministrom vanjskih poslova, jasno zaključio kako pojedine sile pokušavaju koristeći sadašnju situaciju razdružiti Afriku i Kinu, “to im nikako nećemo dozvoliti.”

Elia G.Kaiyamo, veleposlanik Namibije u Kini je nedavno na telefonskom razgovoru sa svojom sugrađankom u Kini ju kritizirao ju da širila glasine kako “Kina diskriminira Afrikance”, pozivajući od nje da ispravi informacije u videozapisu.

Očito je da afrički prijatelji jasno znaju kako Kina svojim mjerama protiv epidemije pokazuje odgovornost prema svojim građanima i strancima u Kini, a u ovom pitanju su svi ravnopravni i ne postoji diskriminacija s bilo koje strane prema bilo kome. Guangzhou, kao grad s najvećem pritiskom uvezenih slučajeva u Kini, je nedavno proveo posebnu istragu među građanima i letovima s visokom rizikom, a ukupno 15 tisuća građani mora boraviti u kućnoj karanteni, među kojima je više od 4600 stranaca koji nisu samo Afrikanci nego građani 13 zemalja uključujući Rusiju, SAD, Australiju itd. Zato je retorika kako su mjere “posebno namijenjene afričkoj dijaspori” potpuno neutemeljena.

Kao što je istaknuo Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, virus ne poznaje državne granice, a sposobnost i uspjeh čovječanstva u reakciji na epidemiju na kraju krajeva ovise od najslabijih medicinskih sustava na svijetu.

Zbog toga je SZO pokrenula globalni program reakcije kako bi pomogla najslabijim zemljama u reakciji na epidemiju. Kina dosljedno praktičnim potezima sudjeluje u tom programu i podupire ga. Kineski predsjednik je izrazio pozdrave i podršku u telefonskom razgovoru s čelnicima Južne Afrike, Egipta i ostalih afričkih zemalja, a također je na samitu G20 pozvao međunarodnu zajednicu na povećavanje pomoći Africi. Prilikom borbe protiv epidemije, Kina obzirno štiti afričke građane u Kini i pravovremeno isporučuje veliku količinu hitno potrebnih medicinskih potrepština Afričkoj Uniji i afričkim zemljama. Kina i aktivno dijeli iskustvo borbe protiv epidemije i šelje medicinske ekipe u Afriku, čime produbljuje suradnju u javnom zdravstvu s Afrikom.

Pravo prijateljstvo je prikazano u nevoljama. Međusobna pomoć i podrška između Kine i Afrike je u potpunosti pokazala da su dvije strane dobra braća, bliski prijatelji i pouzdani partneri, a kinesko-afrički odnosi će dobro izdržati probe povijesti i vremena.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.