Američki Fox News je 19. travnja lažno objavio da je virus COVID-19 porijeklom iz Instituta za virologiju Kineske znanstvene akademije u Wuhanu, te predložio kako američka strana treba pokrenuti sveobuhvatnu istragu o ovom pitanju. Međutim, što se tiče dokaza za izvješće, osim nejasnih izraza kao “izvori kažu”, jedini sugovornik je bio tzv. “stručnjak” koji je poznat po krajnje protukineskom stavu. Taj “stručnjak” je naveo kako u Institutu za virologiju u Wuhanu postoji problem preslabih zaštitnih mjera, ali bez ikakvih dokaza. Naše pitanje je: koliko profesionalnosti i pouzdanosti ima takvo izvješće?

Nakon izbijanja epidemije, Institut za virusologiju u Wuhanu je neprestano izložen napadima američkih političara i medija. Njihovi napadi uglavnom dolaze iz dva smjera:

Prvi je da neutemeljeno smatraju kako je Institut prilično blizu Tržnice morskih plodova Huanan gdje su najranije otkriveni potvrđeni slučajevi, također posjeduje glavni biološki laboratoriji s 4. sigurnosnom razinom (laboratorij P4) u kopnenom dijelu Kine, a osim toga, postigao je važne rezultate u istraživanju porijekla virusa SARS-a, zbog svega ovoga, proizvoljno nagađaju da postoji propust u sigurnosnoj kontroli Instituta, što je uzrokovalo curenje i širenje virusa.

Drugi je klevetanje kako se taj Institut uglavnom bavi razvojem bioloških oružja, a čak su neutemeljeno zaključili da, ako virus COVID-19 i nije namjerno kinesko biološko oružje, Kina ipak želi pokazati kako su joj virološke mogućnosti premašila SAD.

Očito je da su ovi napadi i kritike puni subjektivnih pretpostavki i apsurdnih zaključaka, bez ikakvih činjeničnih dokaza, već s potpuno fabriciranim zamislima. Jednostavno zbog toga što se Institut za virusologiju u Wuhanu nalazi na mjestu najteže pogođenom epidemijom u Kini i bavi se virologijom proizvoljno izjavljuju da je Institut izvor virusa, što je je poput drame pune slučajnih incidenata koja senzacionalnim temama privlači pozornost publike i prilagođava se potrebama protukineskih sila zapadnog svijeta.

Prvo, Institut za virusologiju u Wuhanu intenzivno surađuje u znanstvenom istraživanju sa znanstvenim krugovima u SAD-u, Francuskoj i drugim zemljama, a njegov laboratorij P4 je važan međuvladini znanstveno-tehnološki suradnički projekt Kine i Francuske, čiji je profesionalni standard nesumnjiv.

Britanski BBC je nedavno prokomentirao da su, iako biološka sigurnosna razina nije pod kontrolom međunarodne konvencije, stroga kontrola i normativ tog laboratorija zadobili konsenzus kolega na međunarodnoj razini. BBC je, istovremeno citirajući Filippu Lentzos, stručnjakinju za biološku sigurnost s King’s Collegea u Londona, objavio kako je preduvjet sudjelovanja virološkog laboratorija iz neke zemlje u međunarodnom projektu zadovoljavanje međunarodne biološke sigurnosne razine. Za provođenje viroloških testova je također potrebno zadovoljavanje međunarodnog standarda. Može se reći da njen zaključak predstavlja povjerenje i priznanje svjetskih znanstvenih krugova prema znanstvenom upravljanju i sigurnosti Instituta za virologiju u Wuhanu.

Od izbijanja epidemije bolesti se COVID-19 Institut za virusologiju u Wuhanu neprestano bavi istraživanjem tog virusa. Kao jedna od tri određene kineske institucije je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pružio kompletne genetske sekvence virusa, što je svim zemljama omogućilo važan temelj za definiranje načina testiranja i razvijanja cjepiva. Kao što je pozvao dr. Yuan Zhiming, istraživač Instituta za virologiju u Wuhanu, ako pojedinci s političkimm namjerama nastavljaju teorije zavjere, jedini rezultati će biti opstrukcija i velika šteta za suradnju međunarodnih znanstvenih krugova protiv epidemije.

Drugo, je li virus prirodno oblikovan ili umjetan? Glavni tok međunarodnih znanstvenih krugova je već objavio jasan zaključak. SZO, bezbrojni prestižni znanstvenici i stručnjaci za javno zdravstvo smatraju da nema dokaza da je virus COVID-19 porijeklom iz laboratorija.

Osamnaestog veljače je 27 vrhunskih znanstvenika objavljujući zajedničku izjavu u časopisu “Lancet” izrazilo protivljenje teorijama zavjere prema kojima je virus COVID-19 porijeklom iz laboratorija. Američki list “Science Daily” je nedavno u svom izvješću otkrio da je analiza genetskih sekvenci virusa COVID-19 i drugih povezanih virusa pokazala kako ne postoji dokaz da je virus COVID-19 proizvođen u laboratoriju. Dr. Anthony S. Fauci, američki vrhunski epidemiolog također je rekao da geni tog virusa dokazuju kako je prenesen s životinja na ljuda i nije rezultat umjetne modifikacije u laboratoriju. Peter Daszak, predsjednik američkog Saveza za ekologiju i zdravlje i zdravstveni ekolog, je zaključio kako je optužba da je virus porijeklom iz laboratorija totalna neutemeljena.

Istraživanje porijekla virusa je ozbiljno znanstveno pitanje. Kao što su istaknuli dužnosnici SZO-a, Kina upravo provodi svestrano istraživanje porijekla virusa i primjereno je da ga Kina i vodi. Ako američka strana stvarno, u duhu znanosti, istražuje ovo pitanje, može surađivati s kineskom stranom.

Dvadesetog travnja je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a je upozorio da “uskoro dolazi najlošiji trenutak”, pozivajući političare da ne stječu političke bodove koristeći virus. Zaista, epidemija je zajednička nesreća čovječanstva, a jedinstvo i suradnja su najsnažnija oružja za pobjedu. Protivnik SAD je virus, a ne Kina. Političari koji politiziraju epidemiju trebaju shvatiti da njihovi pokušaji blaćenja Kine korištenjem epidemije nikad neće uspjeti i da bijegom od odgovornosti neće ublažiti kritičnu situaciju u svojoj zemlji, nego će još jasnije pokazati svoje propuste u obnašanju dužnosti. 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.