„Trebamo ruku pod ruku zajednički očuvati živote i zdravlje svih naroda, zajedno zaštititi Zemlju, dom čovječanstva i zajednički izgraditi zdravstvenu zajednicu čovječanstva.” Pozvao je Xi Jinping, kineski predsjednik, na svečanosti otvaranja 73. sjednice Svjetske zdravstvene organizacije. U ključnom trenutku globalne borbe protiv epidemije bolesti COVID-19 je kineski predsjednik na video sjednici SZO-a podijelio kineska iskustva u prevenciji i kontroli epidemije, pokrenuo 6 inicijativa te najavio 5 mjera koje će Kina poduzeti, čime je povećao uvjerenje svijeta u pobjedu nad pandemijom i unaprijedio međunarodnu suradnju u borbi protiv pandemije i usavršavanju upravnog sustava, osvajajući pozitivnu reakciju međunarodne zajednice.

— Šest inicijativa

U obraćanju je Xi s gledišta izgradnje zdravstvene zajednice čovječanstva, uputio šest prijedloga, odnosno: ulaganje svih napora u prevenciju i kontrolu pandemije, davanje vodeće uloge SZO-u, povećanje podrške afričkim zemljama, jačanje upravljanja globalnim zdravstvaom oporavak gospodarskog i društvenog razvoja i jačanje međunarodne suradnje. Očito je da su ovih 6 prijedloga nastavak 4 inicijative koje je pokrenuo na nedavnom samitu G20, čime je posvetio pozornost tekućim hitnim pitanjima i također iznio planove za budućnost. Do ovih prijedloga su dovela kineska iskustva u prevenciji i kontroli epidemije, kao i konkretno promatranje, zbog čega su prijedlozi namijenjeni sadašnjoj situaciji, kao i dugoročnoj budućnosti.

Na primjer, u 6 inicijativa je istaknuto da je ulaganje svih napora u prevenciju i kontrolu pandemije najveća hitnost u ovom trenutku, a u vezi toga je potreban princip prema kojem su narod i život iznad svega i potrebno je poduzeti niz snažnih mjera u važnim pitanjima, kao što su prevencija, izolacija, testiranje, liječenje i istraživanje. Također je predložio sposobnim zemljama da, uz preduvjet normalizacije preventivnih mjera, postupno obnove rad, proizvodnju i školovanje. Ovi prijedlozi su u skladu s praktičnim situacijom borbe raznih zemalja protiv pandemije i nude novi put za istovremeno provođenje borbe protiv pandemije i razvitak gospodarstva i društva.

Osim toga, Xi je istaknuo neobičnu važnost pomoći zemljama u razvoju, posebno afričkim zemljama, u međunarodnoj borbi protiv pandemije kao što je rekao Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a, sposobnost čovječanstva za reakciju na ovu bolest na kraju krajeva ovisi o najslabijem medicinskom sustavu svijeta.

— Pet novih mjera

Suočena s najtežim globalnim hitnim slučajem javnog zdravstva nakon završetka Drugog svjetskog rata, Kina nije samo aktivno upućivala inicijative, već je poduzela i praktične poteze. Temeljem prijašnjih doprinosa Kine u okviru svojih sposobnosti je Xi u govoru najavio 5 najnovijih kineskih mjera za podršku globalnoj borbi protiv pandemije, odnosno: donaciju 2 milijardi dolara kroz 2 godine, uspostavu skladišta i čvora za humanitarne reakcije, uspostavu suradničkog mehanizma 30 kineskih i afričkih partnerskih bolnica, omogućivanje da cjepivo protiv bolesti COVID-19 nakon razvijanja bude globalni javni proizvoda i provođenje inicijative za suspenziju duga najsiromašnijim zemljama sa zemljama G20.

Očito je da ovih 5 mjera namijenjeno trenutnim i budućim važnim i teškim zadacima u globalnoj borbi protiv pandemije. „Dvije godine, 2 milijardi, 30 bolnica…” Kina je, ovim preciznim brojkama te konkretnim planovima i ciljevima prikazala svoju srdačnost i odgovornost za globalno javno zdravstvo.

— „Politico”: Nada za cjepivo

Kineska srdačna posvećenost je osvojila visoku ocjenu međunarodne zajednice, uključujući javnost Europe i SAD-u. Bounkong Syhavong, predsjednik 72. Sjednice SZO-a i ministar zdravlja Laosa je u obraćanju pohvalio Xijev koncept zdravstvene zajednice čovječanstva i izrazio zahvalnost na kineskom duhu partnerstva za blagostanje cijelog čovječanstva. Noha Bakr, profesor Političkih znanosti s Američkog Sveučilišta u Kair je fasciniran Xijevom prijedlogom za jačanje podrške afričkim zemljama te je rekao da međunarodna zajednica treba učiti od Kine i podržati SZO-u, međunarodnu suradnju i zemlje u razvoju koje se bore protiv pandemije. Američki politički portal „Politico” je također objavio članak naslovljen „SAD navalile na SZO dok Kina nudi nadu za cjepivo.”

Virus ne poznaje državne granice a pandemija ne poznaje rase. Suočeni s navalom pandemije, jedino ako sve zemlje odustanu od sebičnosti, odbacile mržnju i predrasude te se s autentičnim željama za spašavanje života zajedno potrude, mogle bi prije pobijediti virus. Kao što je Xi više puta istaknuo: “čovječanstvo je zajednica koja dijeli sudbinu, a jedinstvo i suradnja su najsnažnije oružje za pobjedu nad virusom.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.