Kina će u 2020. nastavljati smanjivati stopu rasta obrambenog proračuna na 6,6%, stoji u izvješću o nacrtu proračuna objavljenom u Petak.

Obrambeni proračun za 2020 nastavlja pokazivati jednoznamenkasti rast petu uzastopnu godinu. Ovo je najniži rast posljednjih godina.

Ovogodišnji obrambeni proračun će iznositi približno 1,27 bilijuna juana (približno 179 milijardi američkih dolara), stoji u nacrtu koji će se razmotriti tijekom godišnje sjednice Svekineskog narodnog kongresa koja je započela u petak.

Ukupna obrambena potrošnja Kine u 2019. je iznosila samo četvrtinu one u Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najveći svjetski potrošač na obranu, dok je potrošnja po glavi stanovnika približno samo sedamnaestinu američke.

Ističući kako Kina nema “skrivenu vojnu potrošnju,” je Zhang Yesui, glasnogovornik trećeg zasjedanja 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa, rekao kako je zemlja transparentna oko obrambene potrošnje.

Kineska obrambena potrošnja mnogo godina iznosi približno 1,3% bruto domaćeg proizvoda, što je znatno ispod svjetskog prosjeka od 2,6%, rekao je Zhang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.