Nacrt odluke o uspostavi i unapređenju pravnog sustava i provedbenih mehanizama za Posebnu upravnu regiju Hong Kong radi zaštite nacionalne sigurnosti je u petak predan kineskom nacionalnom zakonodavnom tijelu na razmatranje.

Wang Chen, potpredsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa je trećem zasjedanju 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa, koje traje od 22. do 28. svibnja, objasnio nacrt odluke.

Od povratka Hong Konga domovini Kina čvrsto provodi principe “jedna zemlja, dva sustava” i “ljudi Hong Konga upravljaju Hong Kongom” te visok stupanj autonomije, stoji u objašnjavajućem dokumentu koji je predstavio Wang.

Praksa “jedna zemlja, dva sustava” je ostvarila uspjeh bez presedana u Hong Kongu, stoji u dokumentu.

No, sve primjetniji rizici za nacionalnu sigurnost u Posebnoj upravnoj regiji Hong Kong su postali istaknuti problem, stoji u dokumentu koji navodi aktivnosti koje su ozbiljno osporile donju granicu principa “jedna zemlja, dva sustava,” narušile vladavinu prava i zaprijetile nacionalnom suverenitetu, sigurnosti i razvojnim interesima.

Zakonski temeljene i prisilne mjere moraju biti poduzete za prevenciju, zaustavljanje i kažnjavanje takvih aktivnosti, stoji u dokumentu.

Članak 23 Temeljnog zakona Posebne upravne regije Hong Kong propisuje da će Posebna upravna regiju Hong Kong sama donijeti zakone koji zabranjuju bilo kakvo djelo izdaje, secesije, pobune i subverzije protiv Središnje narodne vlade te krađu državnih tajni, kao i zakone koji zabranjuju inozemnim političkim organizacijama ili tijelima provođenje političkih aktivnosti u Posebnoj upravnoj regiji Hong Kong i političkim organizacijama i tijelima Posebne upravne regije Hong Kong uspostavu veza s inozemnim političkim organizacijama ili tijelima.

Više od 20 godina nakon povratka Hong Konga, međutim, relevantni zakoni se tek trebaju materijalizirati zbog sabotaže i opstrukcije onih koji pokušavaju posijati nevolje u Hong Kong i Kini u cjelini, kao i vanjskih neprijateljskih snaga, navedeno je.

S obzirom na trenutnu situaciju u Hong Kongu trebaju biti povezani napori na državnoj razini radi uspostave i unapređenja pravnog sustava i provedbenih mehanizama za Posebnu upravnu regiju Hong Kong radi zaštite nacionalne sigurnosti i promjene dugotrajnog “neobranjivog” statusa u području nacionalne sigurnosti, navodi dokument.

To će unaprijediti institucionalnu izgradnju radi zaštite nacionalne sigurnosti u skladu s Ustavom Kine i Temeljnim zakonom Posebne upravne regije Hong Kong, stoji u dokumentu.

To će također ojačati rad na zaštiti nacionalne sigurnosti i osigurati stabilan i trajan rast principa “jedna zemlja, dva sustava.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.