Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio publikaciju s rezultatima koji, među ostalim, pokazuju i koliko su naši učenici zadovoljni životom, kakvu sliku imaju o sebi, koliko puše i piju alkohol.

Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika provedeno je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i to na reprezentativnom uzorku djece petih i sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole.

– Radi se o istraživanju koje koordinira Svjetska zdravstvena organizacija. Provodi se u 45 zemalja Europe i svijeta. U Hrvatskoj se provodi od 2002. godine, a u nekim je zemljama krenulo čak 1985. godine, kazala je za emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i spec. šk. medicine HZJZ.

Od 2002. do 2018., istraživanje se u Hrvatskoj provodilo svake četiri godine. O rezultatima tog istraživanja, dr.sc. Dijana Mayer, dr.med. specijalist epidemiolog, znanstveni suradnik, HZJZ je kazala:

U globalu mogu reći da smo zadovoljni obiteljskim životom, da smo peti na ljestvici od 45 zemalja gdje djeca žive s oba roditelja, tzv. cjelovite obitelji. Na pitanje: Da li ste imali spolni odnos? – to pitanje je postavljeno samo petnaestogodišnjacima, jer istraživanje se provodi u dobnoj skupini 11, 13 i 15 godina. Pitanja o spolnom odgoju i spolnom zdravlju postavljena su samo srednjoškolcima. I tu smo dobili podatke da je 50 posto učenika bilo spolno aktivno, odnosno da je 50 posto koristilo kondom. Ali 20 posto dječaka je izjavilo da je imalo spolni odnos, a 6 posto djevojčica.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.