Hong Kong, 23. svibnja (Xinhua) – Razmišljanje vrhovnog zakonodavnog tijela Kine o zakonodavstvu nacionalne sigurnosti za posebnu upravnu regiju Hong Kong (HKSAR) mnogi su pravni stručnjaci u Hong Kongu dočekali kao kritični napor da se začepe rupe u nacionalnom sigurnosnom sustavu i očuva ustavni poredak utvrđen Ustavom i Osnovnim zakonom.

Nacrt odluke o uspostavljanju i poboljšanju pravnog sustava i mehanizama izvršenja za HKSAR radi zaštite nacionalne sigurnosti dostavljen je u petak na treće zasjedanje 13. Nacionalnog narodnog kongresa (NPC).

Pravni stručnjaci u Hong Kongu istaknuli su da središnja tijela snose krajnju odgovornost za zaštitu nacionalne sigurnosti, a odluka NPC-a, najvišeg kineskog državnog tijela vlasti, ima dovoljnu pravnu osnovu.

Člankom 31. Ustava propisano je: “Država može uspostaviti posebne upravne regije kad je to potrebno. Sustavi uspostavljeni u posebnim administrativnim regijama, u svjetlu posebnih okolnosti, bit će propisani zakonima koje donosi Svekineski narodni kongres.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.